Annika Söder avgår

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Annika Söder avgår som kabinettssekreterare. Hon var Margot Wallströms närmaste medarbetare men lämnar nu för fredsuppdrag.

Enligt uppgifter är bakgrunden en konflikt med Ann Linde, nuvarande utrikesministern.

– Det finns ingen dramatik i detta, säger dock Linde i ett pressmeddelande.

Annika Söder blir ordförande i European Institute of Peace, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– Jag ser fram emot att med full kraft kunna ägna mer tid åt den rollen. Arbetet med konfliktlösning, försoning samt säkerhets- och fredsförebyggande arbete är viktigare än någonsin, säger Söder.

Som kabinettssekreterare har Annika Söder haft en mycket stark ställning på Utrikesdepartementet. Hon har i praktiken varit den som styrt arbetet på plats.

Ny kabinettssekreterare blir Robert Rydberg, 64, som i dag är Sveriges ambassadör i Rom. Rydberg har en lång karriär på UD bakom sig, bland annat chef för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten, ambassadör i Tel Aviv och Kinshasa. 

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Utrikesminister Anne Linde.

”Bestämdes i september”

Även utrikesminister Ann Linde uttalar sig i pressmeddelandet.

Hon menar att de båda har varit överens om att Söder skulle vara kvar under en övergångsperiod efter Wallströms avgång.

– Det finns ingen dramatik i detta. Vi bestämde redan i september i samband med skiftet på utrikesministerposten att hon skulle vara kvar under en övergångsperiod, säger Linde och tackar samtidigt Söder för hennes insatser.

Konflikt i botten

Enligt Expressen är dock förklaringen en helt annan till att Söder nu lämnar. Det ska finnas stora samarbetssvårigheter mellan Linde och Söder.

Aftonbladet söker Linde och Söder.

Kort efter att avhoppet blev känt twittrade Margot Wallström om sin tidigare medarbetare.

”Kunnig, klok, engagerad och välartikulerad har Annika Söder bidragit stort till att forma Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Tack för vänskapen under dryga 5 års hårt, outtröttligt arbete som Kabinettssekreterare på UD!”.

Publicerad:

LÄS VIDARE