Muf kräver: Begränsa nyanländas rätt till tolk

Publicerad 2019-06-11

I samband med att Järvaveckan inleds lanserar Moderata ungdomsförbundet ett krav för att skära i integrationskostnaderna.

Man vill kraftigt begränsa rätten till tolk för de som kommer till Sverige.

– Efter två år får den som inte lärt sig svenska betala sina egna tolkkostnader, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

På Järvaveckan, som inleds i morgon, är integration en av de frågor som kommer att diskuteras. Inför samlingen, där nästan alla partiledare ska hålla tal, lanserar Moderata ungdomsförbundet en ny reform på området.

Muf vill kraftigt begränsa rätten till gratis tolk för de som kommer till Sverige. I dag finns ingen gräns för hur länge någon har rätt till tolk i kontakt med till exempel myndigheter eller vården.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa säger att diskussionen efter flyktingkrisen 2015 mest handlar om att få ned kostnaderna för migrationen.

– Men man har inte kommit så långt när det gäller integrationskostnaderna. Givet att Järvaveckan precis har börjat tycker jag det är viktigt att vi också pratar om det.

– Här har vi en skarp reform som verkligen skulle få ned kostnaderna och också skicka en viktig signal till de som kommer till Sverige, att man ska lära sig svenska eller helt enkelt får finansiera sina egna tolkkostnader.

”Vi är det enda landet”

I den statliga utredningen ”Att förstå och bli förstådd”, som tillsattes av regeringen slås fast att kostnaderna för tolkar i Sverige nu uppgår till två miljarder kronor per år.

Det är alldeles för mycket pengar, menar Dousa.

– Sverige sticker ut i EU-kontext men också i en skandinavisk kontext. Vi är i princip det enda landet som inte har några begränsningar över huvud taget på den här typen av rättigheter.

Han tror inte, som en del andra, att rätten till gratis tolk över tid förbättrar integrationen.

– I Sverige får man betald SFI-utbildning, man får betalt för att plugga vidare och man kan få betalda praktikplatser. Det finns enormt mycket möjligheter som nyanländ. Jag tycker att integrationspolitiken har haft ett ensidigt fokus på vilka rättigheter man har, inte så mycket på skyldigheter och vilket eget ansvar man har att komma in i samhället och lära sig svenska.

Ska driva frågan i partiet

Den som inte lärt sig svenska och fortfarande behöver tolk efter två år, får lösa det på egen hand.

– Då får man ta med sig en nära bekant eller släkting som kan tolka åt en. Eller så får man finansiera det själv. Jag tror de flesta svenskar tycker att det är orimligt att man kan vara medborgare i Sverige, förväntas kunna svenska och ändå har rätt till tolk på andra språk.

Muf planerar att driva frågan internt i Moderaterna inför partistämman i höst, där man hoppas att få igenom en förändring.

– Vi har sett en viss positionsförflyttning från partiledningen, man har öppnat upp för att sakta börja begränsa vissa välfärdsförmåner innan man är medborgare eller fått permanent uppehållstillstånd. Vi kommer driva på fortsatt.