Stefan Nilsson lämnar MP efter anklagelser – blir vilde

Uppdaterad 2019-12-02 | Publicerad 2017-11-28

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson lämnar Miljöpartiet och blir politisk vilde.

Han gör det efter anklagelser om sexuella trakasserier – som sägs ha pågått under tio års tid.

Nilsson nekar till anklagelserna.

I går publicerade Dagens Nyheter en artikel där ett tjugotal personer inom Miljöpartiet vittnade om riksdagsledamoten Stefan Nilssons agerande - det handlade om sexuella trakasserier och oönskade närmanden som sades ha pågått i tio års tid.

En källa uppgav för DN att hans beteende varit känt inom partiet, men att partiledningen inte agerat förrän nya vittnesuppgifter kom fram i svallvågorna av #metoo-kampanjen. I en intervju med Aftonbladet i går sa språkröret Gustav Fridolin att han känt till anklagelserna sedan förra veckan och att en utredning hade inletts.

– Utredningen kommer att visa hur partiet kommer att agera, sa Fridolin.

Ledamoten uppmanades först av MP:s ledning att ta timeout. Men i dag gick man längre och krävde att han lämnade alla sina politiska uppdrag.

– De uppgifter som har framkommit är av sådan karaktär att han inte kan verka som förtroendevald för MP, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, till tidningen.

Nilsson själv har skrivit i ett uttalande att han anser sig oskyldigt utpekad.

– Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon.

Han skriver dessutom att han nu lämnar Miljöpartiet, men att han kommer sitta kvar i riksdagen under resten av mandatperioden. Han kommer inte att kandidera i nästa val.

Stefan Nilsson har ingen ordinarie utskottsplats men är suppleant i flera olika utskott i riksdagen.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Jag beklagar att han tagit beslutet att stanna kvar i riksdagen. Jag tycker att han borde ha ställt sin plats till förfogande.

FOTNOT. Aftonbladet väljer att publicera namn och bild på Stefan Nilsson eftersom han som riksdagsledamot har förtroendet att stifta lagar och beskatta oss.

/ Lena Mellin, stf ansvarig utgivare.