Fler asylsökande anmäls till Säpo

Publicerad 2016-07-05

"Finns definitivt de som har förmågan att begå terrorbrott"

Förra året anmäldes 460 misstänkta fall till Säpo - hittills i år är siffran 280, vilket talar för att det kommer bli ett ökat antal under 2016.
”Det handlar om människor som kan utgöra ett säkerhetshot. Det kan vara löst grundade misstankar och det kan vara mer allvarliga misstankar”, säger Anders Danielsson.

VISBY. Migrationsverket och Säkerhetspolisen trappar upp samarbetet för att förhindra terrordåd i Sverige.

Hittills i år har 280 misstänkta personer anmälts till Säpo.

– Det finns människor som har tagit sig till Sverige som definitivt har förmågan att begå terrorbrott, sedan är det Säkerhetspolisen som ska bedöma om de har avsikten, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.

Migrationsverket har byggt upp en ny specialorganisation med 25 specialister som arbetar med att utreda om flyktingar som tagit sig till Sverige kan utgöra ett terrorhot.

Förra året anmäldes 460 misstänkta fall till Säpo - hittills i år är siffran 280, vilket talar för att det kommer bli ett ökat antal under 2016.

– Det handlar om människor som kan utgöra ett säkerhetshot. Det kan vara löst grundade misstankar och det kan vara mer allvarliga misstankar, säger Anders Danielsson.

Antalet Säpo-anmälningar ska däremot ställas i relation till att antalet asylsökande förra året var högre än någonsin tidigare, omkring 160 000 personer.

– Men vi får inte vara naiva och tro att det inte finns människor som tagit sig hit som kan begå terrorbrott. Det vi försöker göra är att upptäcka dem tidigt i asylprocessen, sedan överlämnar vi det till Säkerhetspolisen.

Kan ta sig in på andra sätt

Av de personer som Säpo-anmäls bedömer Säpo att ett 20-tal personer varje år ska klassas som ett säkerhetshot. Hittills i år har 22 fall blivit en erinran, alltså att Säpo gjort bedömningen att personerna inte ska få asyl i Sverige.

Finns det något som ni kan göra för att förhindra att personer slinker igenom kontrollerna?

– Vi kan utveckla vårt samarbete med Säpo och den öppna polisen. Men vi kan inte låsa in folk i avvaktan på utredning om de är misstänkta eller inte, säger Anders Danielsson.

Danielsson betonar också att det finns många andra sätt för misstänkta terrorister att ta sig in i landet än genom att söka asyl.

– Varför ska man utsätta sig för risken av att vara asylsökande? Då kommer man få gå igenom Migrationsverkets och Säkerhetspolisens granskning. Det måste vara lättare att förfalska ett pass och ta sig in på det sättet, säger han.

Fördubbling av antalet krigsbrott

Är misstänkt terrorism kopplad till flyktingströmmar en känslig fråga?

– Ja, det är en svår fråga. Det är lätt att man pekar ut grupper och religioner. Därför tycker jag man ska vara mycket försiktig som myndighetsperson. Grunden i ett rättssamhälle är alla människor är oskyldiga till något annat visas, man måste ha något på fötterna för att gå vidare. Sedan får vi inte vara naiva och tro att det är ensidiga hot. Vi har till exempel Anders Bering Breivik som utförde ett av de mest fasansfulla terrorbrott vi har haft. Mitt råd är att vara försiktig så man inte skapar nya konflikter.

Förutom anmälningar om misstänkt terrorkoppling anmäler Migrationsverket personer till Krigsbrottskommissionen för misstänkta krigsbrott. Även där har antalet anmälningar ökat. Under förra året anmäldes 21 personer - hittills i år har 25 personer anmälts för misstänkt krigsbrott.