Löfvens plan för att stoppa supervinsterna

Publicerad 2016-09-06

En klar majoritet i riksdagen vill inte att vinstuttag i välfärdsbolagen ska begränsas.

Men enligt vad Aftonbladet erfar planerar Stefan Löfvens regering att sätta hårt tryck på Moderaterna för att försöka nå en uppgörelse.

– Vi kommer göra det förbannat jobbigt för dem att trycka på nej-knappen i riksdagen nästa höst, säger en S-källa.

Efter valet 2014 slöt S- och MP-regeringen och Vänsterpartiet en uppgörelse om att begränsa möjligheten för privata aktörer att ta ut vinster i välfärden. Man tillsatte en utredning som skulle arbeta fram ett förslag.

Utredningen, ledd av tidigare S-kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu, ska lämnas över till regeringen den 1 november. Men redan i förra veckan läckte delar av innehållet. SVT kunde avslöja att Reepalu siktat in sig på ett förslag där vinstuttaget skulle begränsas till åtta procent av investerat kapital plus inflationen.

Efter det har civilminister Ardalan Shekarabi (S) också slagit fast att målet är att stå upp för folks rätt att välja inom välfärden och att vinstreglerna ska vara till för att få bort ”övervinster”, inte skrämma bort seriösa aktörer.

En majoritet i rikdagen emot

Men läckan väckte starka reaktioner. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne sa att man ”aldrig kan acceptera att politiker ska bestämma vad som är rimlig lönsamhet för ett privat företag”. Samtidigt tyckte V att vinsttaket på åtta procent var alldeles för högt.

Men oberoende av vilket förslag som Stefan Löfven och regeringen väljer att gå fram med står det redan klart att man kommer få stora problem i riksdagen. En majoritet, bestående av de fyra Allianspartierna och Sverigedemokraterna, är nämligen emot en vinstbegränsning. De säger alla att debatten borde handla mer om kvalitet, inte vinst.

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns redan en plan färdig i regeringskansliet. Källor inom S menar att striden om vinsterna är en ”ideologisk fight” som man gärna tar, då man anser sig stå på väljarnas sida i frågan.

– Vi har 70 procent av svenskarna med oss. Man vill inte se våra gemensamma pengar gå till skatteparadis utomlands, säger en S-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar är regeringens plan att sätta press på andra partier och aktörer hela vägen fram tills frågan ska avgöras i riksdagen. Regeringskällor uppger att man ser en chans att M:s motstånd ska vackla och att de skulle vara beredda att förhandla om en uppgörelse.

– De vill inte ha en konflikt om vinster i välfärden i valrörelsen, det vinner de inte på. Den hårda retoriken från näringslivet tolkar vi som att de försöker göra det svårare för M att göra en uppgörelse med regeringen. Men vi kommer göra det förbannat jobbigt för både SD och M att trycka på nej-knappen i riksdagen nästa höst.

Vill stoppa ”övervinster”

Även inom näringslivet finns en oro för M ska vackla i frågan, säger en källa.

I Reepalus utredning talas också om ”övervinster” inom välfärden på 15 miljarder kronor. Enligt Aftonbladets källor är det något som regeringen kommer använda i sin retorik - att det är skattepengar som ska komma samhället till del.

En annan förhoppning är att regeringen ska kunna få draghjälp av dem som nu är mest kritiska, från välfärdsbranschens företagare. Tanken är att seriösa som vill driva bolag under lång tid framöver vill ha långsiktiga spelregler för sin verksamhet.

En uppgörelse över blockgränsen skulle dock riskera att uppröra V.

– De kommer inte att bli helt nöjda. Men de är i en guldsits ändå. De kommer att kunna gå ut och skälla på regeringen men samtidigt ta åt sig äran för att det alls blev en överenskommelse, säger en S-källa.