På tisdag möter talmannen partiledarna igen

Andreas Norlén (M) ska träffa partiledarna för kortare samtal

Publicerad 2018-09-28

På tisdag träffar talmannen Andreas Norlén (M) partiledarna igen – men nu för kortare samtal.

Även denna gång tas de emot i storleksordning, Stefan Löfven blir först ut klockan 09.30.

På torsdagen träffade den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) partiledarna i storleksordning. Han bjöd på kaffe, minibiskvier och dammsugare och förde samtal mellan fyra ögon.

Sedan dess har Norlén också sammanträtt med sina talmanskollegor.

Aftonbladet träffade honom utanför talmanskansliet i riksdagen strax innan mötet med de vice talmännen Åsa Lindestam (S), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Kerstin Lundgren (C).

– Vi har inget nytt att tillägga, vi kommer inte ge några fler kommentarer idag, sa han då. 

Strax efteråt kom förste, andre och tredje vice talman, deras möte varade i en timme. Enligt riksdagens pressekreterare var mötets syfte att överlägga och informera de vice talmännen om gårdagens samtal med alla partiledarna. 

Nästa steg i processen är nu också spikat. Talmannen kallar nu till sig partiledarna för ännu en omgång samtal på tisdag.

Så blir tider och ordning:

09:30 Stefan Löfven

09:55 Ulf Kristersson

10:20 Jimmie Åkesson

10:45 Annie Lööf

11:10 Jonas Sjöstedt

11:35 Ebba Busch Thor

12:00 Jan Björklund

12:25 Isabella Lövin/Gustav Fridolin

Efterträdaren: Samarbetsinriktad person

Andreas Norlén har fram till nyligen varit ordförande i Konstitutionsutskottet, och där bland annat hanterat den stora Transportstyrelseaffären. Han har i det arbetet vunnit respekt även hos sina politiska motståndare.

Hans Ekström (S) föreslås nu som hans efterträdare. Ekström har också suttit i KU under den gångna mandatperioden och har sin bild klar av den nye talmannen.

– Andreas Norlén har, tillsammans med Björn von Sydow (S), lagt grunden för ett samtalsklimat i KU som har gjort att vi har kunnat komma fram med gemensamma betänkanden, även ett valår och i ett trixigt politiskt parlamentariskt läge. Han är en samarbetsinriktad person med en ärlig ambition, säger Ekström.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!