L-ledamot stänger dörren till SD-stöd: ”Liberalerna bör sitta i mittenregering”

Även Liberala Studenter står bakom Jan Björklunds linje inför partirådet

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Liberalernas partiråd ska avgöra hur Jan Björklunds parti ska agera i regeringsfrågan i nästa vecka.

Nu förordar Karin Karlsbro, en av ledamöterna, en Löfven-regering med L-ministrar – och stänger samtidigt dörren till en regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Även Liberala Studenter är inne på samma spår.

– Vi kommer att rösta nej till alla regeringar som är beroende av SD:s stöd, säger Anton Johansson, ordförande och ledamot av L:s partiråd.

I dag återrapporterar Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) till talmannen Andreas Norlén om sina försök att bilda regering.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
L-ledaren Jan Björklund.

Talmannen har pekat ut de båda som troliga regeringsbildare och har därför gett dem parallella uppdrag att försöka samla stöd för sina respektive alternativ.

Löfven vill bilda en regering på mitten med S, MP, C och L medan Kristersson kan tänka sig flera alternativ där hela eller delar av Alliansen ingår och där man tar passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Hur det går avgörs till stor del av C och L, som hittills har röstat nej till både Löfven och Kristersson som statsministerförslag.

Avgör nästa vecka

Liberalerna ska fatta beslut om hur man ska ställa sig till de båda statsministeralternativen vid ett partiråd den 13 januari . Även C väntas inom kort ta ställning.

Karin Karlsbro, vice ordförande i L:s länsförbund i Stockholm och en av de ledamöter som ingår i partirådet, är därmed en av dem som kommer att fälla avgörandet.

I en debattartikel i Aftonbladet redogör hon för sin inställning. Det alternativ hon förordar är en lösning på mitten – där L också sitter i regeringen.

”Att sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna finns inte på kartan för oss. I det läget bör Liberalerna bidra till att hitta vettiga lösningar för en politik med tyngdpunkt i mitten. Liberalerna bör också vara med i en mittenregering. Det är bara genom att delta som man kan få reellt inflytande över agenda och innehåll.” skriver Karlsbro.

Förespråkar Löfven

I debattartikeln säger hon inte vilka partier som bör ingå i det mittenalternativ hon förespråkar. Men i en intervju gör hon klart att hon gärna ser ”så många mittenpartier som möjligt” i ett samarbete. Och att det så klart innefattar både hennes eget parti och Stefan Löfvens Socialdemokraterna.

Karlsbro menar att det avgörande är att L får så stort liberalt genomslag i politiken som möjligt. Och hon vill också att partiet ska sitta i regeringen, med ministerposter.

– Jag tycker att alternativet, att släppa fram en regering, är en alldeles för passiv hållning för de kommande fyra åren. Det är som att sätta sig i baksätet, låta någon annan köra och ytterligare någon annan läsa kartan, säger hon.

Stänger dörren till Kristersson

M, KD, C och L samlar 143 mandat i riksdagen jämfört med S, MP och V som har 144 mandat ihop, vilket gör att Alliansen måste ha stöd av SD för att regera.

Det är ett alternativ som dock går bort för Karin Karlsbro.

– Vi har redan sagt nej till det, bland annat på vårt Landsmöte, säger hon.

Betyder det att du stänger dörren till Ulf Kristerssons alternativ?

– Ja. Det är ren matematik, och vi har gått till val på att det finns inte på kartan att vi ska sitta i en regering som är beroende av SD.

Student-nej till SD-stöd

Även Liberala Studenter är inne på samma linje.

– En regering som är beroende av SD:s stöd kommer i fyra års tid handla om vilka ultimatum som Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson ställer, säger Anton Johansson, som är ordförande i Liberala Studenter, ombud på partirådet och adjungerad ledamot av partistyrelsen.

Han menar att studentförbundet inte kan agera på ett sätt som skulle legitimera ”auktoritära krafter” och att man därför kommer att rösta nej till alla regeringar som är beroende av SD:s stöd.

Något beslut om hur man ska ställa sig till Löfven respektive Kristersson har man dock inte fattat ännu, eftersom det inte finns något konkret förslag till regering att ta ställning till ännu.

Anton Johansson poängterar dock att hans organisation var positiv till det budgetsamarbete som L förhandlade om med Stefan Löfven före jul, men som föll efter att Annie Lööf och Centerpartiet sade nej.

– Min förhoppning och känsla är att vi liberaler inte kommer att släppa fram ett alternativ som är beroende av SD:s stöd, säger Johansson.

Press på Björklund

Partiledaren Jan Björklund själv har under lång tid sagt absolut nej till att regera med stöd av SD. Av källor i partiet har han också ansetts öppen för att sitta i en S-ledd mittenregering. Samtidigt kunde Aftonbladet i går avslöja att trycket ökar på Björklund om att helt stänga dörren till ett sådant alternativ.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE