MP:s förslag: Bensinförbud från 2030 – bensinbilar ska konverteras

Uppdaterad 2019-07-02 | Publicerad 2019-06-30

Miljöpartiet vill fasa ut de fossila bränslena helt till 2030. 

Bland annat vill man införa ett stöd för att konvertera bensinbilar. 

– Vi vill att den som tankar ska kunna göra det med ett gott klimatsamarbete, säger Miljpartiets språkrör Per Bolund. 

Miljöpartiet vill införa ett stöd för att konvertera bensinbilar. Detta för att helt fasa ut fossila drivmedel till år 2030. "För att människor ska kunna delta i omställningen även med existerande fordon så behöver det utredas hur ett stöd kan införas för att konvertera existerande bensinbilar till att gå på förnybara bränslen", skriver man i förslaget. 

Målet är att all den diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska vara 100 procent förnybar. I stället vill man satsa på etanol, biogas och så kallad biobensin.

Bränslebytet ska ”gynna hållbara biobränslen som produceras med hänsyn till skydd av skog och natur.” Det är också tänkt att garantera att palmolja hålls utanför systemet.

– Det är smart politik, som ger jobb i hela vårt land. Framtidens välstånd kommer att produceras på åkern och skogen i hela vårt land. 

Något bidrag för att bygga om dieselbilar kommer det dock inte att bli.

Per Bolund gör bedömningen att de bilarna kommer att kunna gå på de fossilfria drivmedlen utan att motorerna konverteras.

I förslaget ingår också ett ökat stöd till produktion och försäljning av biogas.

Hej och välkomna till Aftonbladets liverapportering från Almedalsveckan på Gotland. Här rapporterar vi om de senaste och viktigaste nyheterna under politikerveckan.

  • Ebba Thorneus
    7 juli 2019

    Vidare kommer Åkesson under sitt tal att prata om skjutningar, allmän otrygghet och en växande klyfta mellan stad och land.

  • Ebba Thorneus
    7 juli 2019

    Åkesson syftar bland annat på Sierra Leone, Bangladesh och Uganda där homosexualitet kan straffas med livstids fängelse och föreslår vidare en rad åtgärder för att stärka HBTQ-personers rättigheter. 

  • Ebba Thorneus
    7 juli 2019

    Förslaget handlar om att SD vill dra in biståndet till länder som inte ”respekterar de mest grundläggande mänskliga rättigheterna”. 

  • Ebba Thorneus
    7 juli 2019

    – Sverige har kommit väldigt långt när det kommer till sexuella minoriteters rättigheter, inleder Jimmie Åkesson sin pressträff.

  • Ebba Thorneus
    7 juli 2019

    Strax börjar presskonferensen med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Per Bolund