Uppgörelsen överlevde - men flera bröt partilinjen

Publicerad 2015-06-16

Finn Bengtsson (M).

I dag testades decemberöverenskommelsen för första gången i praktiken - vilket innebär att oppositionen släpper fram regeringens budget.

Regeringens förslag vann klart, men två moderater röstade emot uppgörelsen och bröt partilinjen.

– Överenskommelsen är en ohelig allians, säger Finn Bengtsson (M).

Några dagar efter julafton 2014 slöts decemberöverenskommelsen mellan regeringspartierna och de fyra allianspartierna. Den innebär att oppositionen har lovat att släppa fram regeringens budgetar i riksdagen genom att lägga ned sina röster. Uppgörelsen gäller fram till 2022.

Uppgörelsen har debatterats friskt under våren och lett till en intensiv debatt inom framför allt Moderaterna. I dag testas överenskommelsen för första gången i praktiken när riksdagens ledamöter röstar om regeringens vårändringsbudget, där Alliansen la ett gemensamt svar på regeringens förslag.

Flera M-ledamöter går emot

I dag testades uppgörelsen för första gången - och den höll. Vid halvårsskiftet börjar statsminister Stefan Löfven (S) att delvis regera på sin egen politik. 

Regeringens vårändringsbudget gick igenom riksdagen och fick 144 röster i den slutgiltiga omröstningen. 167 ledamöter lade ned sina röster. Bland dem fanns SD:s ledamöter som, som i höstas röstade på Alliansens budget. Totalt två ledamöter valde att rösta på Alliansens budget - båda moderater.

En av dem var dem var Finn Bengtsson som vid flera tillfällen kritiserat decemberöverenskommelsen. På eftermiddagen höll han ett anförande i riksdagen där han förklarade varför han går emot partiledningen i frågan. Han kallade överenskommelsen för en "ohelig allians".

Inför M-stämman i höst har Bengtssons distrikt, Östergötland, röstat för en motion om att avveckla överenskommelse, något som dock en klar majoritet av distrikten inte gjort.

Efter sitt anförande utvecklade Bengtsson för Aftonbladet:

– Överenskommelsen kom fram utan att jag hade någon aning om det. Den var inte förankrad hos mig eller vår riksdagsgrupp, säger han

Bengtsson säger att han och flera partikamrater direkt tyckte uppgörelsen var "tveksam".

– Vi skulle abdikera från att ha synpunkter på en mycket svag vänsterregering som kräver stöd av Vänsterpartiet. Då reagerade vi. Det gör att det känns som jag inte är bunden av en partiledningen som velat förankra beslutet hos mig och sedan avkräver mig obrottslig lojalitet för någon som jag och mina väljare inte tror på. Det är en ologisk situation.

"Vi kan inte komma runt det parlamentariska läget"

Den andra ledamoten som röstade emot partiledningen och alltså stödde Alliansens budget var Anders Hansson (M).

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson säger så här om partikamraternas agerande.

– Decemberöverenskommelsen är en nödvändig lösning på en väldigt speciell situation. Hade det varit så att SD tyckt som vi är det en annan sak. Men de röstade på vår budget trots att de inte gör det, utan för att ställa till så mycket oreda som möjligt. Då tvingas vi se till att landet kan regeras.

Han kallar situationen "olustig" och säger sig förstå de alliansväljare som ser att politik genomförs som de inte gillar.

– Men man kan inte komma runt det parlamentariska läget och valresultatet.