Gustav Fridolin får hård kritik i intern rapport

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

MP-ledningen får hård kritik i en intern rapport, skriver tidningen Fokus.

Missnöjet riktas bland annat mot Gustav Fridolin – både som språkrör och utbildningsminister.

Flera av de intervjuade anser att MP inte bör sitta i regering.

Sommarens värmebölja och klimatlarm borde enligt flera bedömare ha lyft Miljöparitet. Enligt flera mätningar rankade väljarna miljöfrågan som en av de viktigaste. Trots det gjorde partiet ett mycket dåligt val och backade med mer än två procentenheter.

Enligt en intern rapport som tidningen Fokus tagit del av råder det dessutom stort missnöje internt i partiet. Rapporten presenterades före valet och avslöjar interna slitningar i partitoppen, skriver tidningen.

De intervjuade är bland annat kritiska till kommunikationen i partiet och partiets ställning i regeringen. Flera av de intervjuade tycker inte att MP ska sätta sig i regering igen, en del är missnöjda med alla eftergifter som MP tvingats göra mot Socialdemokraterna.

”Noll politisk nytta”

En del av kritiken riktas mot språkröret Gustav Fridolin.

En miljöpartis säger enligt Fokus att Fridolin inte bidragit till att medlemssiffrorna ökat, eller lyft paritet. Det finns också ett missnöje med att det tidigare språkröret Åsa Romson fick gå medan Fridolin fick sitta kvar. En miljöpartist fruktar att Fridolin kommer att få sitta kvar längre än kvinnorna i partitoppen.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Gustav Fridolin

– Antagligen blir det Isabella eller Amanda Lind som får gå. Och i så fall är fan in mig MP det mest patriarkala partiet vi har i riksdagen, säger en källa till tidningen.

Enligt Fokus finns också kritik mot hur partiet har nyttjat Fridolins ministerpost.

– Utbildningsministerposten har gett oss stora möjligheter att göra nytta i verkligheten, men gett oss noll politisk nytta, säger en högt uppsatt miljöpartist enligt tidningen.

Naturligt att de ställer platserna till förfogande

Tidigare riksdagsledamoten Karin Svensson Smith anser att klimat- och miljörelaterad politik haft för lite utrymme i MP och att det har missgynnat partiet.

Med tanke på det dåliga valresultatet tycker hon att MP bör kalla till extrakongress.

– Det är naturligt när man har backat så här mycket att folk, partisekreterare och partistyrelse, ställer sina platser till förfogande. Det är rimligt att medlemmarna utkräver ansvar från de som har ansvarat för valrörelsen, sedan får man se om de får förnyat förtroende, säger Karin Svensson Smith till Fokus.

Gustav Fridolin får enligt MP:s stadgar som längst sitta till 2020. Det andra språkröret, Isabella Lövin, har enligt rapporten ett större förtroende än Fridolin.

Aftonbladet har sökt Gustav Fridolin. Janine Alm Ericson, vice sammankallande i partistyrelsen, säger att rapporten var tänkt som ett internt material, den innehåller både kritik och beröm. Hon uppfattar inte att det finns något stort internt missnöje mot Gustav Fridolin.

– Jag är ofta ute och träffar våra medlemmar och jag uppfattar inte att det finns någon tydlig kritik mot honom, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE