Löfven i tingsrätten – om sin inblandning i Jas-affären

Publicerad 2018-06-08

I dag hörs Stefan Löfven i tingsrätten om sin inblandning i Jas-affären i Brasilien.

Enligt domstolens underlag har statsministern tagit hjälp av den nu korruptionsåtalade lobbyisten Mauro Marcondes för att övertyga Brasilien att köpa Jas.

– Jag är arbetargrabb. Det är klart att jag hjälper ett svenskt företag och se till att vi ska få jobb till Sverige, säger Löfven till Aftonbladet.

I slutet av juni inleds en rättegång om misstänkta korruptionsbrott i Brasiliens huvudstad Brasilia.

Bland de åtalade finns Brasiliens förre president Lula da Silva, hans son Luis Claudio och lobbyisten Mauro Marcondes.

Åklagaren misstänker att Saab, via Marcondes, har betalat stora summor till expresidenten Lula da Silva för att han skulle påverka upphandlingen till krigsmaterialtillverkaren Saabs fördel.

Inför rättegången har de åtalades försvarsadvokater bett Stockholms tingsrätt att förhöra elva svenska vittnen. Till dem hör statsminister Stefan Löfven, Saabs ordförande Marcus Wallenberg och en rad representanter för Saabs styrelse.

Ingen av svenskarna är misstänkt för något brott. Men enligt det underlag som Brasilien har överlämnat till Stockholms tingsrätt har Stefan Löfven haft intensiv kontakt med den nu korruptionsåtalade lobbyisten Mauro Marcondes.

Ville prata i telefon om Jas-planen

Den 28 oktober 2013, när Saab såg ut att förlora Brasiliens stora upphandlingen av stridsflygplan, skickade Marcondes ett e-mail till expresidenten Lula.

Ärendet var att Stefan Löfven, då ordförande för Socialdemokraterna i opposition, ville prata med Lula i telefon om den pågående upphandlingen av stridsflygplan.

I brevet skriver Marcondes att Stefan Löfven är ”blivande statsminister i Sverige” – trots att Socialdemokraterna då ännu inte hade vunnit valet. Dessutom upplyser Marcondes expresidenten om att Stefan Löfven är en ”viktig förespråkare för Saab”.

Övertyga expresidenten

Lite senare skriver Mauro Marcondes ett nytt brev till Lula da Silva där han försöker övertyga expresidenten att trycka på den sittande presidenten Dilma Rousseff för att hon ska välja de svenska stridsflygplanen i stället för den amerikanska konkurrenten Super Hornet. Enligt det brasilianska åtalet undertecknades detta brev av Stefan Löfven innan det skickas till expresidenten.

Enligt den brasilianska förundersökningen ska Löfvens och Lulas samtal ha handlat ”om Lulas förmåga att påverka den federala regeringen att gynna Saab i konkurrensen om flygplanskontraktet”.

Den 9 december 2013 gör Löfven enligt underlaget en ny framstöt mot Lula. I ett brev begär han att få träffa expresidenten tillsammans med den dåvarande presidenten Dilma Rousseff.

Också detta brev påträffades vid razzian mot Marcondes kontor men är skrivet av en person på Socialdemokraternas partikansli.

I brevet föreslås det att Löfven ska träffa Lula och Dilma under Nelson Mandelas begravning i Sydafrika.

Vill inte svara på frågan

Stefan Löfven har tidigare inte velat svara på frågan varför han arbetade så intensivt med Jas-affären under sin tid som ordförande i Socialdemokraterna, efter IF Metall-tiden och innan han blev statsminister. Han hade vid den tiden inget känt uppdrag att agera vapenlobbyist varken för Saab eller för Sverige.

När Aftonbladet möter honom utanför rättssalen i Stockholms tingsrätt menar han att det var självklart för honom att hjälpa till i en så viktig affär eftersom han är ”arbetargrabb”.

I vilken roll, du var varken statsminister eller metallordförande vid tidpunkten?

– Det spelar ingen roll, jag är fortfarande arbetargrabb, och ordförande i Socialdemokraterna. Det är klart att jag ska göra mitt för att ett svenskt företag ska få till en så viktig affär. Det ska ske schysst, men det är klart jag jobbar för det. 

Kände du till att det pågick några olagligheter eller något fuffens vid den här tiden?

– Nej.

Träffade du ex-presidenten på Nelson Mandelas begravning?

– Nej.

Ni har inte träffats där?

– Vi har träffats flera gånger men inte där.

Vad tänker du om att du kallats att vittna i det här, det har ändå blivit en stor skandal i Brasilien?

– Man gör sin samhälleliga plikt. Kallas jag som vittne då ska man vittna, det hoppas jag alla gör oavsett vilket ärende det är. 

Förhöret med Löfven tog mindre än fem minuter. Efter att han avlagt vittneseden lästes frågorna som den brasilianska domstolen ville ha svar på upp. Löfven svarade nej på frågor om han träffat expresidenten Lula och Dilma på ett hotellrum eller under Nelson Mandelas begravning.

Han svarade också nej på om han kände till Saabs kontraktering av konsulten Marcondes samt om han känner honom. Han svarade ja på om han på något sätt medverkade i Saabs kampanj för att sälja Jas Gripen.

”Maktmissbruk och penningtvätt”

Åklagaren menar att Lula har gjort sig skyldig till maktmissbruk och penningtvätt. Expresidenten använde sig av sin sons företag för att via Marcondes ta emot pengarna från Saab. Både han och sonen har blivit rika på grund av betalningarna från Saab hävdar åklagaren.

”Lula erhöll pengar från Saab och blev miljonär inom loppet av endast nio månader”, skriver åklagaren. ”Det var en förmögenhetsökning om 770 procent utan legitim förklaring”, står det i åtalet.

Saab uppger att de bröt allt samarbete med Marcondes så snart misstankarna om oegentligheter blev kända och att de inte har bett Marcondes göra något olagligt för att vinna affären.

Mauro Marcondes avtjänar sedan en tid ett elva år långt fängelsestraff för ett annat korruptionsbrott. Även expresidenten Lula är i dag fängslad för att ha mottagit mutor i en annan affär.