C-toppen om hatet: ”Förklädda moderater eldar på”

Av: Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

BRYSSEL. Vägran att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister har lett till en våg av hat mot liberala och centerpartiska politiker.

C-toppen Fredrick Federley säger att kritiken varit ”enorm” från främst Moderaternas svans.

– Sen är det många förklädda moderater, sverigedemokrater som låtsas vara alliansvänner, som nu eldar på, säger Federley till Aftonbladet.

Fredrick Federley är andra vice ordförande i Centerpartiet och EU-parlamentariker.

När Aftonbladet träffar honom i EU-parlamentet i Bryssel, säger han sig inte veta vilket besked hans partiledare Annie Lööf kommer att lämna till talmannen i dag.

1 av 2 | Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Fredrick Federley (C) i EU-parlamentet.

Men han påpekar att den politiska kartan i Europa håller på att ritas om. Under större delen av 1990-talet har europeiska motsvarigheter till Moderaterna och Socialdemokraterna bildat regeringar, säger Federley.

– Så länge vi försöker analysera politiken utifrån 1990-talsmodellen kommer vi inte på ett bra svar på hur regeringsfrågan ska lösas.

Ska man tolka det som att du tycker att Annie Lööf ska bli statsminister?

– Man ska tolka det som att oavsett vilken koalition som söker stöd måste man söka samarbete över blockgränsen om man vill ha en regering som överlever längre än en vecka.

”Låtsas vara alliansvänner”

Slitningarna inom Alliansen kulminerade förra veckan när C och L röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Liberalernas ledare Jan Björklund har talat om hatet från ”den svenska högerns svans”. Det värsta han varit med om under sina 25 år i politiken, som L-ledaren uttryckte det.

Frederick Federley har själv vid upprepade gånger kritiserat det han kallar för ”dödgrävarfalangen inom och M och KD”.

Själv har han inte utsatts för hat. Men han pratar om ”enorm kritik”.

– Det är en svans efter moderaterna och kristdemokraterna. Mer efter moderaterna. Och sen är det många förklädda moderater, det vill säga de är sverigedemokrater som låtsas vara alliansvänner, som nu är med och eldar på, säger Frederick Federly.

Svararet: Inget image-byggande

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor har kritiserat C och L för att de sa nej till Kristersson. ”Image-byggande, politiskt positionerande, politiskt spel och den totala imagefixering” talade hon om förra veckan.

Federley säger först att han inte vill kommentera hennes uttalande. Sen lägger han till:

– Politik är inte image-byggande. Det handlar om vad man tycker och det handlar om värderingar. C röstade utifrån vad våra medlemmar tycker, vad våra förtroendevalda tycker och framförallt vad våra väljare tycker.

Trots alla hårda ord tror han att Alliansen överlever.

– Det är klart att det går att lappa ihop. Titta på allt vad Socialdemokraterna har kallat mig och min partiledare genom åren. Och nu är de väldigt snälla. Politik kan ändra sig, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE