Historisk mätning: Nu är SD störst i Sverige

Aftonbladet/Demoskop: Partiet går om S för första gången

Sverigedemokraterna slår rekord och är nu största parti, visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Nästan var fjärde väljare skulle lägga sin röst på partiet om det var val i dag.

– Jag är inte förvånad, säger Jimmie Åkesson (SD).

Den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop är dramatisk.

För första gången sedan mätningarna inleddes är Sverigedemokraterna största parti. Vore det val i dag skulle partiet få 24,0 procent, en ny rekordsiffra och en mycket kraftigt ökning sedan valet förra året.

Socialdemokraterna får bara stöd av 22,2 procent – den lägsta siffran någonsin i en Demoskopmätning.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han inte är förvånad över att opinionen går hans väg.

– Vi har sett en utveckling under hela hösten där vi närmat oss S, säger han.

SD störst

Uppmärksamheten kring de kommuner där SD styr, bland annat Sölvesborg, är en annan orsak till att hans parti nu tar ledningen, menar Åkesson.

– Jag har länge hävdat att vi skulle bli största parti förr eller senare. Under alla år har vi konsekvent pratat om gängkriminaliteten, den eskalerande otryggheten, migrationspolitiken som inte fungerat och integrationspolitiken som har förvärrat situationen.

– Fler och fler upplever de här problemen i sin vardag och kan relatera till dem. Då blir vi ett trovärdigt alternativ.

Åkesson ser utvecklingen, där hans parti är störst, som ett bevis på att ett decennium av socialdemokratisk hegemoni är över.

– Då var det Moderaterna och Reinfeldt som utmanade, nu är det vi. Det är ett välkommet skifte i svensk politik.

Hur ska ni hålla i den här positiva trenden?

– Vi kanske inte kan hålla i jättehöga siffror under hela mandatperioden, men däremot etablera oss på en högre nivå så att vi är med och utmanar S om att vara största parti när vi går till val 2022.

”Skittuff situation”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad förklarar de låga siffrorna med att S har fått kompromissa en hel del i Januariavtalet.

– Det är en skittuff situation just nu. Jag är inte förvånad med tanke på det år vi har bakom oss. Med gängmord, skjutningar och sprängningar. Där får vi som regeringsparti betala ett pris.

Hur allvarligt är det för er att ni inte längre är det största partiet?

– Det är alltid tufft när vi ligger lågt i opinionen. Det har vi gjort även historiskt, Moderaterna var jämnstora med oss under Reinfeldts tid. Jag är övertygad om att vi kommer kunna vända det igen. Det handlar om att investera i ett starkare samhälle.

SD tar i huvudsak väljare från S och M, enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson. M, som också tappar till KD, får ett stöd på 17, 8 procent.

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer säger:

– Vi är naturligtvis inte nöjda med de här siffrorna. Vi arbetar hårt för att vinna långsiktigt växande väljarstöd för en ny borgerlig regering efter nästa val. Det finns inga genvägar, utan gäller att fortsätta lyfta samhällsproblem och presentera relevant politik för att lösa dem.

S tappar väljare till V, som ökar och når nästan 10 procent.

– De marknadsliberala delarna av Januariöverenskommelsen börjar nu levereras, till exempel förändringen av Arbetsförmedlingen och avskaffandet av värnskatten. Då går S-väljare till V, vilket är smärtsamt för S, säger Santesson.

Liberalerna, som inleder sitt landsmöte i Västerås i dag, får 3,9 procent och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

 

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet. Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 048 intervjuer under perioden 4-13 november 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:  “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

 


PODD Så vinner Sverigedemokraterna kampen om nätet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om Sverigedemokraternas framgångar online med journalisten och författaren Jonathan Lundberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE