Bindefeld: Ingen lämnas oberörd

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2018-01-26

De överlevde det största folkmordet i mänsklighetens historia.

Nu ska de sista vittnena till Förintelsen i Sverige dokumenteras i en utställning.

– Det här är absolut det viktigaste jag har gjort, säger den världsberömde fotografen Mikael Jansson.

De är vittnen till nazisterna massmord på 6 miljoner judar. I Sverige finns ungefär mellan 600 och 700 judiska överlevande kvar i i livet. Det finns ingen exakt statistik, men siffran uppskattas av föreningen Förintelsens överlevande i Sverige.

På lördag, på Förintelsens minnesdag, får den världsberömde fotografen Mikael Jansson, 59, årets stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen, som delas ut på Dramaten. Det senaste halvåret har Mikael, som till vardags fotar världsstjärnor och omslag till modetidningar som amerikanska Vouge, redan hunnit fotografera ett 50-tal överlevande för porträttserien ”Witnesses”. Ambitionen är att hinna dokumentera så många som möjligt.

– Det känns oerhört hedrande och sista chansen att göra detta, alla är ju så gamla. Det är otroligt gripande, deras historier är så fruktansvärda. Det känns viktigt att vara med och berätta och att de vill vara med är helt fantastiskt. Jag blir otroligt tagen av alla historier, så det har blivit mycket tårar och jag har varit helt utmattad efteråt, säger fotografen Mikael Jansson.

Aldrig berättat om kriget för sin familj

Dokumentationen av de överlevande kommer resultera i en utställning på Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Moderna museet mellan oktober och december i år. Entrén kommer att vara gratis.

Det finns också en ambition att utställningen ska vandra runt till andra museer i Sverige och sedan ut i världen.

Micael Bindefeld, 58, beskriver arbetet med porträttserien som ett detektivarbete. Många bor på äldreboende och har varken en mejladress eller ett mobilnummer. Den äldsta överlevande de fotograferat hittills är 104 år och den yngsta 85.

– Det finns ingen som inte blir berörd av de här berättelserna. En del har tidigare berättat sina upplevelser, medan en del inte har berättat för någon alls. En del kommer inte ihåg, en del säger att de kommer ihåg men placerat minnena någonstans djupt i hjärtat och inte vill öppna den lådan. Och så finns det de som berättar väldigt mycket och detaljrikt, säger Micael Bindefeld.

Några av personerna de träffat och dokumenterat det senaste halvåret har redan gått bort.

– Det är ofattbart hur de har lyckats gå vidare med livet efter vad de har gått igenom. De alla är så starka. Vi vill upplysa så många människor som möjligt att det här är ett av de värsta brotten mot mänskligheten. Det finns dessutom vissa som fortfarande påstår att det här inte har hänt. Det här är absolut det viktigaste jag gjort, säger Mikael Jansson. 

”Läget har förändrats dramatiskt”

2015 delade Micael Bindefelds stiftelse ut det första stipendiet för ett projekt till minne av Förintelsen.

Micael är själv jude, uppväxt i Göteborg och var aktiv i den judiska församlingen som ung. Samma församling som utsattes för brandbombsattacken i december förra året.

– Jag kan för mitt liv inte komma ihåg att jag en enda gång under min barndom eller ungdom var rädd, ängslig eller orolig och tänkte att någon skulle vilja göra oss illa. Och nu, 40 år senare kastas det brandbomber på samma synagoga som jag gick till som ung. Läget har dramatiskt förändrats de senaste åren, säger Bindefeld.

Är du rädd i dag?

– Nej, inte för egen del. Men för min son, som ska växa upp med en judisk
identitet och för de judar som bor i Malmö och försöker leva ett judisk liv där men inte vågar. Det är oerhört tragiskt att politikerna gett efter och delvis gett upp. Man har låtit antisemitismen florera i Malmö på ett oacceptabelt sätt, säger Bindefeld.

ANNONS