Löfven vill ha politiska diskussioner med Putin

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

S:T PETERSBURG. Stefan Löfven och Vladimir Putin har träffats i ett bilateralt möte – för första gången i historien.

Vladimir Putin menar att relationerna mellan Sverige och Ryssland håller på att utvecklas.

– Jag vill ha fortsatta politiska diskussioner. I vissa frågor har vi samsyn, i vissa frågor har vi inte det. Det måste också diskuteras, svarar Löfven.

Strax efter klockan 17 svensk tid inleddes det bilaterala mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och statsminister Stefan Löfven. Runt 20 fotografer och reportrar fick vara med när de båda regeringscheferna sa några inledande ord.

De utbytte artighetsfraser – men berörde också ytligt motsättningarna länderna emellan.

– Samarbetet i Arktis är viktigt för oss. Dessutom har vi mycket att diskutera i vår bilaterala agenda. Våra relationer håller på att utveckla sig trots svårigheter, sa Putin.

Sveriges statsminister Stefan Löfven träffar Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: JERKER IVARSSON
Sveriges statsminister Stefan Löfven träffar Rysslands president Vladimir Putin.

Stefan Löfven sa att diskussionerna tidigare under dagen, under ett panelsamtal där de båda medverkade, var givande.

– Jag uppskattar möjligheten att diskuterat politiska frågor på den här nivån. Jag vill ha fortsatta politiska diskussioner, vi behöver det. I vissa frågor har vi samsyn, i vissa frågor har vi inte det. Det måste också diskuteras, sa Stefan Löfven.

Från den svenska delegationen deltog bland andra kabinettssekreterare Annika Söder och Peter Ericsson, Sveriges ambassadör i Moskva. Från den ryska sidan deltog bland andra utrikesministern Sergej Lavrov.

Löfven kommer att hålla en pressträff senare under tisdagen. Innan dess ska han dock äta middag med Putin, Finlands president Sauli Niinistö, Islands president Guðni Jóhannesson och Norges statsminister Erna Solberg.

Mötet mellan Stefan Löfven och Vladimir Putin sker i samband med Internationellt artiskt forum, som främst handlar om klimatutmaningarna och samarbeten i den arktiska regionen. Under panelsamtalet tidigare under dagen berördes även säkerhetsfrågor, situationen i Ukraina och Rysslands kränkningar av utländskt luftrum.

Löfven har tidigare sagt att han tänker markera mot Rysslands krig i Ukraina och annekteringen av Krim under det bilaterala samtalet.

Publicerad: