Lega efter Busch Thors utspel: ”SD är ett rasistiskt parti”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Ebba Busch Thor.

SAMHÄLLE

Reaktionerna blev starka när KD-ledaren Ebba Busch Thor slog fast att Sverigedemokraterna i dag inte är ett rasistiskt parti.

För KD-profilen David Lega, tidigare andre vice partiordförande, råder inga tvivel i frågan.

– SD ställer konsekvent grupper mot varandra och för mig är det definitionen av rasism, säger han.

I en uppmärksammad intervju i tidningen Dagen berättade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att hon i dag inte tycker att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Senare förtydligade KD-ledaren vad hon menat:

– SD är ett rasistiskt parti sett till sin historia, sett till det som återkommer, återkommande från Sverigedemokratiska företrädare och en del av deras rörelse, men sedan kan man putsa på sitt officiella program och det är däri jag menar att, strikt ur det, är de inte ett rasistiskt parti. Men fortfarande är det uppenbart att man inte klarar att göra upp med en utbredd rasism i partiet.

Hennes uttalande togs inte väl emot på alla håll. Flera av de andra Allianspartierna beskriver SD som ett rasistiskt parti. Dessutom visade en rundringning som Aftonbladet gjorde att flera av KD:s distriksordföranden inte heller håller med sin partiledare.

Lega: ”SD är ett rasistiskt parti”

Även KD-profilen David Lega delar deras uppfattning. Han var partiets andre vice ordförande 2012-2015 och är i dag kommunalråd i Göteborg. Lega säger att det inte råder några tvivel om att SD är ett parti som ska beskrivas som rasistiskt.

– Jag ser dem nära i mitt arbete och jag ser hur de agerar i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. De ställer konsekvent grupper mot varandra och för mig är det definitionen av rasism.

Han säger samtidigt att det kanske går att diskutera hur SD uttrycker sig i sina partiprogram.

– Men all deras politik i Göteborg handlar om att ställa grupper mot varandra. De är ett parti som bygger hela sin politik på att göra skillnad på människor och hela tiden spela på rädslor.

David Lega menar att det var både bra och nödvändigt att Ebba Busch Thor förtydligade vad hon först hade sagt.

– Det behövde göras med tanke på att det tolkades så fel. Det var både bra och nödvändigt att det kom fram att vi går fram som Alliansen i valet och inte ska samarbeta med SD.

För KD-profilen är det helt uteslutet att söka dialog med SD.

– Jag kommer aldrig att samarbeta med dem i Göteborg på grund av vår fundamentalt olika syn på människor.

Het debatt i partiet

En annan av KD:s företrädare som uttalat sig i debatten som uppkommit är riksdagsledamoten Roland Utbult. Han skriver i dag en debattartikel på SVT Opinion.

Där skriver han bland annat att ”så länge främlingsfientligheten dominerar Sverigedemokraterna så är den utsträckta handen inte mycket värd".

Själv tycker han att man ska kalla SD för ett främlingsfientligt parti.

– Det beror dels på deras förflutna, som de inte gjort upp med, och också en hel del uttalanden från deras företrädare som jag tycker att Jimmie Åkesson bara har viftat bort på samma sätt som när han har fått frågor om sitt partis förflutna. Till exempel så gick Stefan Löfven hårt åt Åkesson om hur han kunde gå med i SD på 90-talet, när partiet var så pass rasistiskt. Åkesson viftade bara bort det och menade att det inte var intressant längre, men jag menar att det är det, säger han.

SD: De riskerar att förlora det lilla väljarstöd de har kvar”

Sverigedemokraterna är förvånade över debatten som pågår inom KD, säger informationsansvarige Henrik Gustafsson.

– KD, likt övriga riksdagspartier, borde ha ett intresse av en seriös och sansad samhällsdebatt fri från polarisering och stigmatisering.

Han säger att han beklagar den debatt som nu pågår.

– Samtidigt är det förvånande att KD ger sig in i en så pass oseriös debatt full av epitetklistrande och osanningar, då de riskerar att förlora det lilla väljarstöd de i nuläget har kvar. Trots allt är det så att KD allt som oftast brukar sålla sig till den grupp som kommunicerar med god och saklig ton, säger Gustafsson.

Publicerad: