Hultqvists besked: Måste stärka försvaret av Stockholm

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SÄLEN. Sveriges försvar ska stärkas med ny stridsgrupp och flygflottilj.

Särskilt prioriterat är att skydda Stockholm från ett angrepp.

– Vi ska kunna försvara oss, på land, i luften och på havet, säger Peter Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll på måndagen tal på den årliga Folk och försvar-konferensen i Sälen. Han underströk att Sveriges förmåga att försvara oss måste öka.

Regeringen vill stärka armén och öka antalet värnpliktiga mot att 8 000 utbildas årligen senast 2025. Ett annat mål är att stärka Gotland med luftvärn och artilleri samt stärka försvaret av Mälardalen och Göteborg.

– Vi kan inte utesluta ett väpnat angrepp eller användandet av militära maktmedel mot Sverige, säger Hultqvist.

”Försvaret av huvudstaden måste stärkas”

För att stärka Göteborg ska det öppnas ett amfibieregemente i staden. Uppsala ska få en flygflottilj och Mälardalen en stridsgrupp.

– Jag gör en markering att regeringens uppfattning är att försvaret av huvudstaden måste stärkas. Det är en tydlig signal, sa Hultqvist på en pressträff efter sitt tal.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

I talet nämnde Hultqvist också säkerhetsläget i världen, med ökade spänningar på flera håll. Försvarsministern underströk att Sverige och andra demokratier dagligen utsätts för desinformationskampanjer och påverkansoperationer.

– Vi måste våga inse att att det finns de som vill våra öppna och demokratiska samhällen illa, säger han.

Ryska påverkanskampanjer

Ett land som bedriver påverkanskampanjer är Ryssland. Bland annat genom nätverk av forskare, journalister, kommentatorer och internettroll, sa Hultqvist i talet.

– Det är en strategi som syftar till att öka det ryska politiska inflytandet internationellt och att motverka en utveckling som den ryska statsledningen anser vara negativt.

Moderaterna vill ge försvaret ytterligare omkring nio miljarder kronor mer än regeringen och samarbetspartierna. Hultqvist kontrar med att en så stor satsning som regeringen, C och L nu föreslår inte har förekommit sedan 1950-talets början.

– Jag tänker inte polarisera eller recensera andra, utan konstaterar i stället att vi har ett jobb att göra. Är vi konstruktiva löser vi den uppgiften, säger Hultqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE