Margot Wallström

Reaktionerna på Wallströms avgång

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Margot Wallström har varit en omstridd utrikesminister.

Men när hon väl slutar får hon lovord även från sina motståndare.

– Vi har ofta gjort olika politiska bedömningar av internationella frågor, men jag har också lärt känna Margot Wallström som en sympatisk och djupt engagerad politiker som vill värna Sveriges ställning i världen, skriver M-ledaren Ulf Kristersson.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har både hyllats och kritiserats under sin tid i regeringen. När hon nu slutar väcker det stor uppmärksamhet.

Utöver Kristersson har flera andra partiledare skrivit om Wallströms avgång.

Centerpartiets Annie Lööf skriver på Twitter:

"Margot Wallström har en imponerande uthållighet som politisk ledare nationellt och globalt under 40 år. Vi har tyckt olika ibland, men jag hyser stor respekt för hennes engagemang för jämställdhet, fred- och konfliktlösning och miljö. Tack Margot för alla år i demokratins tjänst!"

Miljöpartiets Isabella Lövin:

”Har alltid uppskattat Margots starka fokus på jämställdhet och hållbarhet. Hon har satt ett stort avtryck inte minst genom begreppet feministisk utrikespolitik som flera länder tagit till sig. Kommer sakna henne som kollega, men önskar all lycka framåt.”

Och Per Bolund (MP) vänder sig direkt till Wallström.

”Du kommer lämna ett tomrum i den internationella politiken. Vi kommer sakna ditt mod, din kunskap och ditt enträgna arbete för jämställdhet och mänskliga rättigheter.”

”Tråkigt att höra”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt:

”Tråkigt att höra att Margot Wallström lämnar regeringen. Hon har varit en av de mer progressiva ministrarna, inte minst vad gäller erkännandet av Palestina, i arbetet för kvinnors rättigheter och i debatten om att Sverige skulle underteckna FNs konvention mot kärnvapen. Tack!”

Justitieminister Morgan Johansson (S):

”Tack för ett fantastiskt bra arbete under de här åren, Margot! Med dig så har Sverige kommit tillbaka på den globala scenen, och du är mycket respekterad i omvärlden. Det visade sig inte minst under åren i FN:s säkerhetsråd. Lycka till framöver, vi kommer att sakna dig!”

Socialminister Lena Hallengren (S):

”Jag var 14 år när Margot Wallström blev statsråd 1988. En stor kvinnlig förebild för mig och en av Sveriges mest erfarna och populära politiker. Din kraftfulla röst för fred och jämlikhet har betytt så mycket för så många. Vi kommer att sakna dig som kollega @margotwallstrom”.

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S):

”Vår fantastiska utrikesminister Margot Wallström har beslutat att lämna sin tjänst. Hon har uppnått många viktiga framgångar i sitt outtröttliga arbete för fred, demokrati och jämlikhet i världen. Ett tack är inte tillräckligt ”

SSU:s ordförande Philip Botström skriver:

”Visionär. Modig. Varm och tuff samtidigt. Vi är många som kommer sakna Margot Wallström för hennes internationella ledarskap och starka röst för jämställdheten i världen. Jag kan inte komma på någon som gjort sig mer förtjänt att få spendera mer av sin tid med familjen.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Margot Wallström

ÄMNEN I ARTIKELN

Margot Wallström

Ulf Kristersson

Annie Lööf

Jonas Sjöstedt

Philip Botström