Chocksiffror för MP i nya väljarbarometern

Publicerad 2016-06-17

Hamnar under riksdagsspärren

Precis när lugnet lagt sig kommer nästa bakslag för Miljöpartiet.

I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer sjunker de gröna till chocksiffror och hamnar under riksdagsspärren.

– Miljöpartiet har haft en turbulent period, det är klart att det påverkar våra opinionssiffror, säger partisekreterare Amanda Lind.

Bostadsminister Mehmet Kaplan fick sparken, partiet anklagades för att vara infiltrerat av islamister och Åsa Romson tvingades avgå som språkrör och miljöminister.

Våren har minst sagt varit tung för Miljöpartiet.

När de flesta trodde att krisen var över petades två av partiets populära företrädare, Carl Schlyter och Valter Mutt, från sina poster - vilket utlöste ny turbulens.

I Aftonbladet/Inizios junimätning fotsätter MP att tappa väljare och hamnar på 3,6 procent.

– Att de har ett nytt språkrör har inte hjälpt eftersom petningen av Mutt och Schlyter varit i fokus, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Inne i en identitetskris

Enligt mätningen har MP nu tappat nästan hälften av väljarna sedan riksdagsvalet 2014. Det är även betydligt fler MP-anhängare som är osäkra på vad de skulle rösta på i dag jämfört med hur det såg ut vid valet.

Partiet tappar främst väljare till Socialdemokraterna och gruppen osäkra.

En förklaring till väljarflykten är enligt Karin Nelsson att partiet slits mellan att stå fast vid sina gröna ursprungsvärderingar och att kompromissa med Socialdemokraterna för att visa regeringsduglighet.

– Partiet är inne i en identitetskris och det har gjort partiets sympatisörer osäkra, säger Karin Nelsson.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Linds förklaring är att det är i mitten av en mandatperiod i ett svårt parlamentariskt läge.

– Sen har Miljöpartiet haft en turbulent period, det är klart att det påverkar våra opinionssiffror.

SD har stabiliserat sig

Vad behövs för att vända detta och få tillbaka väljarna?

– Vi kommer att fortsätta arbeta intensivt inom regeringen för ett hållbart samhällsbygge och för ökad framtidstro. Jag tror också att vi som parti måste bli bättre på att lyfta fram våra gröna framtidsvisioner och vår politik för miljön och klimatet.

Socialdemokraterna ökar i mätningen och plockar framförallt väljare från MP och V. V tappar och ligger återigen på samma nivå som i aprilmätningen. För Allianspartierna är förändringarna små.

Sverigedemokraterna ökar igen efter tappet i förra mätningen. Partiet tar främst väljare från M och KD.

– Sverigedemokraterna verkar nu ha stabiliserat sig kring 18-19 procent. Det som utmärker dem är att de i princip inte har några osäkra väljare alls, säger Karin Nelsson.

Ställningen mellan blocken är nu 40,6 procent för Alliansen och 37,0 procent för regeringen plus V.