Reinfeldt: "Vi har lyssnat"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-25

Alliansen enig efter möte om förändringar i FRA-lagen

Fredrik Federley, c, och Camilla Wikström, fp, två av de som varit mest FRA-kritiska inom alliansen under den massiva debatt som rasat senaste året.

FRA-bråket är över.

Regeringen utlovar en förändrad lagstiftning.

– En stor och viktig seger för alliansen, sa statsminister Fredrik Reinfeldt då han mötte pressen.

Han erkänner att regeringen har "fått lära sig att lyssna bättre".

– Vi har tagit in den kritik som funnits. En del har varit nöjda, andra har känt att det gamla beslutet inte räckte till. I egenskap av fyrpartiregering har vi behövt den här tiden för att samlas kring något som alla står bakom, sa han.

Signalerna om att det nya förslaget var nära stod klart tidigt på torsdagen.

Fp-ledaren Jan Björklund ställde in sitt besök på bokmässan i Göteborg. Försvarsminister Sten Tolgfors ställde in sina resor till Paris och London.

Nu hade man viktigare saker att ta tag i: FRA-lagen.

15 punkter

Under torsdagseftermiddagen satt samtliga allianspartier i extrainsatta gruppmöten om FRA.

Resultatet blev ett förslag om tillägg till FRA-lagen.

15 punkter presenterades för pressen. Så här ser huvuddelarna ut:

En specialdomstol ska inrättas. Den ska ge tillstånd till signalspaningsuppdrag som FRA får av regeringen och försvaret.

Signalspaningen ska vara avgränsad till vissa trafikstråk och innan tillstånd ges ska även syftet med spaningen uppges till domstolen.

Det ska finnas en möjlighet för personer som har varit utsatta för signalspaning att få det prövat om den skett på felaktiga grunder.

Till aftonbladet.se säger Fredrik Reinfeldt att försvarsunderrättelseverksamheten kommer att ha "goda förutsättningar" även framöver.

Hur effektiv blir den här lagen?

- Det som skiljs av är andra myndigheters möjligheter, utanför försvaret och regeringskansliet, att göra beställningar från FRA. Därför tillsätter vi nu en utredning om hur polisen ska kunna säkerställa sin underrättelseinhämtning.

- Det har varit en grund i kritiken att informationen kunde föras runt mellan olika myndigheter . Den möjligheten förhindras nu.

Hur tycker du att regeringen har skött den här frågan?

- Ja, hur ska en regering sköta sig? Den ska lägga förslag som den till slut har parlamentarisk majoritet för. Det har tagit lite längre tid än vanligt, men det är det jag tror att vi nu har åstakommit.

Skäl för självkritik?

- Ja, det finns det alltid och i det här fallet var det uppenbarligen så att det fanns ett behov av att lyssna in kritik när det gäller integritet och som vi nu också har ägnat tid åt att göra.

Hur lättad är du i dag?

- Jag är övertygad om att valet kommer att handla om arbetslinjen och om oppositionens skattehöjningar och det är klart att om det finns en annan fråga som det förs samtal kring så är det svårare att ta och förbereda sig för det som kommer att bli huvuddiskussionen. Så på det sättet tycker jag det är bra att vi nu kan föra denna fråga åt sidan.

Kan ni göra det?

- I den meningen att vi politiskt har markerat en överenskommelse där 178 alliansledamöter står bakom, i den meningen är det färdigt.