MP-ledamot anklagades för övergrepp – nu utreder Säpo förtal

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson (MP) anklagades under #metoo-upproret för att ha ofredat en kvinnlig partikollega och hennes bebis.

Nu utreder Säkerhetspolisen om han har utsatts för grovt förtal.

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning om grovt förtal, säger Stefan Nilsson till Aftonbladet.

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Stefan Nilsson anklagades i Dagens Nyheter för att ha utsatt ett spädbarn för ett övergrepp under en lunch med en partikollega i januari 2014.

"I kölvattnet av Metoo-kampanjen publicerade hon en bild på riksdagsledamoten i sociala medier och skrev också om upplevelsen. ", skrev tidningen.

Nu har det aktuella inlägget, som publicerades i oktober 2017, blivit föremål för en utredning om grovt förtal efter att Stefan Nilsson anmält händelsen. Enligt Aftonbladets uppgifter har Säkerhetspolisen hållit flera förhör i ärendet.

Bekräftar utredning

Utredningen leds av en åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål på Nationella åklagaravdelningen – en specialåklagaravdelning som utreder brott där bland annat riksdagsledamöter är målsägande.

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning om grovt förtal och det handlar om vad en person har skrivit på Instagram, säger Stefan Nilsson till Aftonbladet.

Riksdagsledamoten vill inte lämna några ytterligare kommentarer men han har tidigare sagt till Aftonbladet att han förnekar den påstådda händelsen som utreddes av polis med en nedlagd utredning som följd.

– Det som beskrivs om barnet har aldrig hänt. Vi åt lunch på en restaurang med mycket folk i lokalen. Ett och ett halvt år senare hörde hon av sig till partiet. Min gruppledare bjöd in till ett trepartssamtal med henne och mig, som hon dock tackade nej till, sa Stefan Nilsson till Aftonbladet.

Politikerkollegan som nu utreds för grovt förtal har å sin sida berättat för DN:

– Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun.

Ställer inte upp i valet

Efter uppmärksamheten i höstas tog Stefan Nilsson time-out från riksdagen på partiets uppmaning under tiden en internutredning pågick. Därefter lämnade han Miljöpartiets riksdagsgrupp och var politisk vilde under tre månader – för att nu vara tillbaka i Miljöpartiet i riksdagen.

– Jag är miljöpartist i riksdagen och jag vill vara tydlig med att jag driver och verkar för att rösta på Miljöpartiets politik. Däremot bestämde jag mig redan i höstas för att inte kandidera till riksdagsvalet, säger Stefan Nilsson.

Aftonbladet har pratat med den misstänkta kvinnans tillförordnade försvarsadvokat Christina Bergenstein som inte vill kommentera ärendet.

Publicerad:

LÄS VIDARE