Annie Lööfs utspel upprör facken: Attack på löntagare

Publicerad 2018-11-28

Annie Lööf kräver att Stefan Löfven ska driva borgerlig politik för att hon ens ska överväga att släppa fram honom som statsminister.

Utspelet väcker heta känslor i fackföreningsrörelsen, visar Aftonbladets rundringning.

– Annie Lööfs förslag är en attack på alla löntagares trygghet, säger Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna.

Under tisdagen öppnade Annie Lööf för att Centerpartiet kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men erbjudandet kom tillsammans med en diger kravlista som måste uppfyllas.

Annars tänker C se till att Löfven röstas ned.

Ställer hårda krav

Flera av de krav som ställdes skulle innebära kraftiga eftergifter för S - till exempel friare hyressättning och sänkta marginalskatter.

Men det handlade även om uppluckrad arbetsrätt, en otroligt viktig fråga för LO och dess medlemsförbund, som satsade stort på att S skulle vinna valet.

– För att Löfven ska ha en viss chans att vara statsminister kommer han att få driva liberal, centerpartistisk och borgerlig politik, sa Lööf.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att det är bra att C öppnar upp för Löfven. Han ser hennes stenhårda krav som en del av ett förhandlingsspel.

– Väldigt mycket av det vi hörde i går låter som när vi börjar vår avtalsförhandling. Då får vi alla kraven från arbetsgivarna med förändringarna de vill ha, men när vi har förhandlat brukar vi vara någorlunda överens.

– Ett parti på åtta procent har väl aldrig fått exakt som det vill. Det tror jag C också vet.

”Otryggheten är problemet”

När det gäller arbetsrätten menar Thorwaldsson att det är något som ska skötas av arbetsmarknadens parter, inte av politiker.

– Det finns inget starkt stöd vare sig hos arbetsgivare eller någon annan om att det här, frågor om lönebildning och arbetsrätt, ska tas över av riksdagen.

LO-basen uppmanar nu S och C att sätta sig ned och försöka lösa ut knutarna fråga för fråga.

Bland LO:s medlemsförbund är tongångarna hårda. Valle Karlsson, ordförande för Seko, säger även han att det är fack och arbetsgivare som ska göra upp om arbetsrätten.

– Det är snarare så att otryggheten är det stora problemet på arbetsmarknaden. Att öka den otryggheten genom att försämra lagen om anställningsskydd, det ser inte vi som en lösning på problemet.

Avvisar borgerlig politik

Karlsson gillar inte att Annie Lööfs krav är så ultimativa och att hon inte vill förhandla.

– Det är ett märkligt sätt att driva en process framåt. Att vara tydlig med vad man vill är men sak, men när man formulerar det så här ultimativt blir det lite märkligt.

Han vill dock inte utesluta att S och C kan komma överens i flera frågor. Men arbetsrätten ska man ”parkera”, som han säger.

– Om C till varje pris ska få igenom en borgerlig politik, då är det mer rimligt att hon vänder sig till sina kollegor på högerkanten. Ska man formera något i mitten måste man vara beredd att jämka ihop sig från båda sidorna.

Kraven – ett utgångsbud

Marie Nilsson är ordförande för IF Metall, ett av LO:s mäktigaste förbund. Hon ser, precis som flera andra, Lööfs utspel som ett utgångsbud. Hon uppmanar politikerna att inte röra arbetsrätten.

Men hon har inte stängt dörren helt till någon form av uppgörelse på området.

– Om du ska lätta på regelverket för arbetsgivarna, så att de får en starkare position, då måste arbetstagare få något motsvarande som kompenserar det i trygghet, kanske i form av garantier för kompetensutveckling eller något sådant. Om man ändrar lagstiftningen måste den se till att parterna är jämbördiga så att det inte blir en stark övervikt till arbetsgivarnas fördel.

Attack på löntagare

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin säger:

– Annie Lööfs förslag är en attack på alla löntagares trygghet. Frågan om trygghet på jobbet måste alltid vara en fråga för arbetsmarknadens parter.

Senast på måndag ska Stefan Löfven berätta vilka partier som hans regeringsunderlag ska baseras på, eller om han begär mer tid för fortsatta förhandlingar.

Hårdast av alla LO-förbund är Målarnas ordförande Mikael Johansson.

Han säger att villkoren på svenska arbetsplatser är en fråga för parterna.

– Det är inget för klåfingriga politiker drivna av en närmast religiös övertygelse, som har ringa förankring verkligheten, säger han.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!