Hemlig dataavläsning i kampen mot gängen

Publicerad 2019-10-22

Nu ska polisen kunna använda sig av hemlig dataavläsning i kampen mot gängvåldet.

Från mars nästa år blir det lagligt att avlyssna krypterade samtal i mobiler, datorer och videosamtal.

– Vi ger brottsbekämpande myndigheter ett väldigt skarpt vapen mot gängkriminaliteten, säger Mikael Damberg, inrikesminister (S).

Totalt 34 förslag för att motverka skjutningar och gängbrottslighet kom ur de tidigare samtalen där alla partier utom Sverigedemokraterna deltog. Nu går regeringen vidare med det första av förslagen.

Det innebär att man vill göra det möjligt för brottsbekämpande myndigheter att använda sig av hemlig dataavläsning för att bekämpa grova brott som till exempel mord, misstänkt spioneri och terror.

Efterfrågat av polisen

Enligt inrikesminister Mikael Damberg är hemlig dataavläsning mycket efterfrågat av polisen.

I dag sker en stor del av kriminellas samtal på krypterade appar som inte kan avlyssnas.

– Kryptering är i dag ofta inbyggt i moderna telefoner och datorer för att skydda information från utomstående, det handlar till exempel om appar som WhatsApp, Viber och liknande. Det är fullt legitima appar men de används också frekvent av kriminella organisationer i dag, säger Damberg.

Vi ger brottsbekämpande myndigheter ett väldigt skarpt vapen mot gängkriminaliteten, säger Mikael Damberg, inrikesminister (S).

Har dragit ut på tiden

Med den nya tekniken ska polisen kunna ta sig in i gängens hemliga konversationer och avlyssna dem genom att i hemlighet placera trojaner och slå på mikrofoner eller liknande tekniska hjälpmedel i brottslingarnas telefoner och datorer.

Regeringen väntas klubba möjligheten till hemlig dataavläsning på torsdag och åtgärden blir möjlig från den 1 mars 2020.

Förslaget om att införa hemlig dataavläsning har dragit ut på tiden. 2016 bestämde regeringen att frågan skulle utredas, ett arbete som var klart i november 2017 och föreslogs börja gälla från årsskiftet i år. Nu läggs remissen till Lagrådet.

Kommer ur gängsamtalen

Förslaget finns med i det program som blev resultatet efter gängsamtalen där alla partier utom Sverigedemokraterna ingick. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lämnade samtalen i förtid med motiveringen att regeringen inte är beredd att göra det som krävs för att knäcka våldet.

Exempel på andra förslag som finns med i 34-punktsprogrammet för att bekämpa gängvåldet:

  • Enklare att använda hemliga tvångsmedel i fråga om grov organiserad brottslighet.
  • Ökade möjligheter till husrannsakan kopplat till skjutningar och gängmiljöer.
  • Obligatorisk häktning för fler brott.
  • Ordningsvakter kan avlasta polisen.
  • Se över skyddet av och stödet till vittnen och deras anhöriga, och utred anonyma vittnen.
  • Förstärk vittnesskyddsprogrammet.