Skyddar sig med plastfickor och overheadpapper

Publicerad 2020-04-03

Skyddsutrustning för personal är avgörande för att stoppa smittan på äldreboenden.

Men på flera håll råder det brist – vilket kan leda till att äldre smittas och dör.

– Vi använder hemmagjorda visir av skyddsglasögon och overheadpapper, säger undersköterskan Sofia, 30.

Corona sprider sig allt mer på äldreboenden. Flera dödsfall har rapporterats och enligt Sveriges Radio finns smittade på en tredjedel av Stockholms äldreboenden.

100 av 400 äldreboenden i länet har, eller har haft, fall av covid 19 bland de äldre, enligt statistik till Aftonbladet.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kallar situationen för väldigt allvarlig.

– Allt fler insjuknar, och också avlider, sa hon vid en pressträff på torsdagen.

Tillgången på skyddsutrustning för personalen är avgörande för att stoppa smittan och garantera de äldres säkerhet, säger Anna König Jerlmyr.

Men leveranserna av utrustning är inte tillräcklig.

Undersköterskan Sofia Karin, 30, är föräldraledig men hoppar in för att hjälpa till i krisen.

Visir av plastficka och gaffatejp

Att det råder brist på utrustning vittnar en anställd på ett äldreboende som drivs av vårdföretaget Attendo om.

– Trots att vi hade fler misstänkta fall av corona erbjöds jag inte någon utrustning alls. I stället för visir fick jag ta en plastficka och tejpa fast med gaffatejp, säger den anställda, som inte vill gå ut med sitt namn.

Bristen på utrustning har lett till att flera har smittas. På vårdboendet där hon arbetar har även flera dött i misstänkt corona, hävdar den anställda.

– Smittan kommer in med oss som jobbar här. Den uppstår ju inte på boendet. Därför måste vi ha rätt skydd.

Hur går det när vi blir smittade?

Bristen på utrustning är långt ifrån något unikt för Attendo. Enligt signaler till Vårdförbundet ser situationen likadan ut på många håll i landet.

– Man saknar utrustning och är orolig. Det är mycket hemmasnickrade lösningar, säger ordförande Sineva Ribeiro.

Undersköterskan Sofia Karin, 30, är föräldraledig men hoppar in på äldreboenden i Solna och i Stockholm för att hjälpa till i krisen. Hon säger att situationen i vården är katastrofal.

Det finns bekräftade fall av corona där hon arbetar, hävdar hon. För att skydda sig själv, och andra vårdtagare, tvingas hon använda ett hemmagjort visir av skyddsglasögon med fasttejpat overheadpapper.

”De säger att stormen är här men att det kommer bli värre. Hur ska det gå när alla som arbetar inom vården blivit smittade och ingen längre kan arbeta?”, skriver hon i ett Facebook-inlägg.

Socialstyrelsen säger att det finns äldreboenden som saknar utrustning.

Attendo: Vi har utrustning

Den ansvariga myndigheten, Socialstyrelsen, säger att det finns äldreboenden som saknar utrustning och behöver hjälp för att få material. Men någon helhetsbild har myndigheten inte. Det är heller inte klarlagt om det är just bristen på utrustning som lett till att smittan sprids.

Attendo säger att de som arbetar på deras äldreboenden har godkänd skyddsutrustning som följer de krav som Folkhälsomyndigheten har. Makan Afshinnejad, presschef på Attendo, bekräftar att det finns fall av coronasmittade på företagets äldreboenden. Men han vill inte berätta hur många det rör sig om. Han vill heller inte kommentera Aftonbladets uppgifter om dödsfall som beror på misstänkt corona.

– Jag går inte in på sådana frågor, jag kan bara konstatera att vi har smittade av corona. Det andra är inte relevant.

Inte relevant med dödsfall

Varför är inte det relevant?

– Det intressanta är vårt arbete att förhindra smittspridningen i samhället och på våra äldreboenden, där samhällets mest sköra finns.

Makan Afshinnejad forstätter:

– Det förvånar mig att du väljer att ställa den här typen av frågor. Vad är poängen? Blir inte följden av den här typen av frågor att personal blir mer rädda att gå till jobbet?

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen