Hård debatt om bensinskatten

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Agenda-debatten i SVT inleddes med drabbning om klimatet.

Det hettade till rejält kring höjningen av bensinskatten.

– Det är dålig klimatpolitik om man inte kan bo på den svenska landsbygden, säger Ulf Kristersson (M).

– Människor på landsbygden är inte klimatförnekare, de förstår att vi måste bort med det fossila, säger Stefan Löfven (S).

Kvällens första ämne i Agendadebatten i SVT handlade om klimatet och det inleddes med en duell mellan statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M).

Båda var överens om att omställningen måste ske, från olja och kol till fossilfritt. Men hur det ska gå till var man allt annat än eniga kring. Kristersson menar att kärnkraften har en mycket stor roll att spela framöver

– Avvecklingen av kärnkraften är ett historiskt misstag, säger han.

Löfven lyfte i stället fram att fokus måste ligga på förnyelsebar el.

– Vi måste kunna se våra barn och barnbarnen i ögonen, vi ska ställa om på riktigt, det är där de nya företagen och jobben finns. Det är fel när högern drar ned på klimatsatsningar.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ulf Kristersson.

Oenighet om bensinskatten

Medan M-ledaren varnade för elbrist och kritiserade regeringen för att satsa för mycket på små, ineffektiva projekt menade Löfven att Sverige är och kommer att vara världsledande framöver på området.

Mest hettade det till när de andra släpptes in, och bensinskatten kom upp. Den senaste budgeten innehöll politik som gör att priset kommer öka.

Jimmie Åkesson (SD) menade att regeringen vill höja priset på mycket att det inte går att köpa bensin längre.

– Så att de måste åka bussar som inte finns.

Löfven menade att människor på landsbygden behöver omställningen lika mycket som alla andra.

– Människor på landsbygden är inte klimatförnekare, de förstår att vi måste bort med det fossila, säger Stefan Löfven (S).

”Hade vi varit på bronsåldern”

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna menade under debatten att kärnkraften är viktig för att elproduktionen ska säkras i Sverige framöver, bland annat när det gäller elektrifieringen av vägarna.

Per Bolund (MP) höll inte med.

– Vi har fantastiskt goda förutsättningar i Sverige, vi har till exempel vattenkraft. Hade vi varit på bronsåldern hade M sagt att vi ska fortsätta använda stenar.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE