Carlsson om sorgen: ”Annan situation om det klaras upp”

Publicerad 2020-02-28

34 år efter mordet på Olof Palme kan en lösning vara nära.

För Ingvar Carlsson, 85, har saknaden och sorgen varit densamma sedan 1986 – men nu har hoppet tänts.

– Det blir en förändring naturligtvis om det som hände kan klaras upp, säger den före detta statsministern (S).

Det var tyst och kylslaget när klockorna ringde i Adolfs Fredriks kyrka i Stockholm. På dagen 34 år efter mordet på Olof Palme, som skedde bara ett stenkast bort, lade Ingvar Carlsson ned en krans av röda rosor vid sin väns grav.

– Det är en mycket speciell dag, för mig av naturliga skäl eftersom jag tvingades efterträda Olof Palme. Han var inte bara en kollega utan även en nära vän.

– Jag tror att vi är väldigt många som upplever att det här fortfarande är en mycket speciell dag, då Sveriges statsminister mördades på öppen gata.

Lena Rådström Baastad, parisekreterare (S), och Ingvar Carlsson, tidigare statsminister.

Trots att det gått över tre årtionden sedan det olösta mordet beskriver han känslan av sorg och saknad som lika stor.

Hoppet har tänts

Men för Carlsson, och många andra S-veteraner, tändes i förra veckan ett hopp när Krister Petersson, chefsåklagare för Palmeutredningen, meddelade att en lösning på mordet kan vara nära.

Inom några månader ska det antingen väckas åtal, eller så ska utredningen läggas ned. Ingvar Carlsson har tidigare sagt att det är stor framgång om åklagaren kan skapa klarhet om mördaren, men att han är konfunderad, då beskedet dröjer.

Men en sak står klar, ett uppklarat mord skulle skapa en lättnad.

– Det blir en förändring naturligtvis om det som hände kan klaras upp, då blir det en annan situation. Men det kommer alltid vara så att man kommer vilja samlas på olika sätt och minnas den här dagen, säger Ingvar Carlsson.

Ingvar Carlsson la en krans med rosor vid Olof Palmes grav.

Vilka känslor kommer upp en sådan här dag?

– Jag tänker på alla gånger vi träffades. Vi kände varandra på dagen i nästan 30 år och arbetade ihop i 27-28 år. Det är väldigt många minnen, det är det positiva, att man har dem och kan erinra sig dem, att komma ihåg de många fina upplevelser som vi hade tillsammans.

”Jämlikheten var viktig för honom”

Carlsson menar att dagens socialdemokrater kan göra sitt för att hedra arvet efter Palme.

– Just nu känner jag att det är jämlikheten, som var viktig för honom. Frihet, jämlikhet och solidaritet.

– Det som behövs nu är att i stället för att klyftorna ökar, som de gör över hela världen, så måste vi socialdemokrater arbeta för att minska dem. Att det ska bli mindre avstånd mellan dem högst upp på stegen och de längst ned.