KD-politiker ofredad vid riksdagens öppnande

Uppdaterad 2017-11-27 | Publicerad 2017-10-26

KD-politikern Emma Henriksson har blivit sexuellt ofredad i riksdagen.

Händelsen inträffade vid riksmötets öppnande förra månaden.

– En man som är för närgången, tar sina händer på min kropp utan att jag välkomnat det, säger riksdagsledamoten.

Emma Henriksson (KD).

Händelsen inträffade vid riksdagens öppnande den 12 september i år. En man kom fram till den kristdemokratiska riksdagsledamoten Emma Henriksson och tog på henne på ett sätt som hon upplevde som kränkande.

Emma Henriksson vill inte gå in på detaljer men säger att hon tidigare utsatts för liknande antastningar, något hon också berättar i Expressen som ställt en enkät till riksdagsledamöter.

– Det är samma typ av händelse som inträffat tidigare - en man som är för närgången, tar sina händer mot kroppen utan att jag välkomnat det, säger Emma Henriksson till Aftonbladet.

Har hänt flera gånger tidigare

Riksdagsledamoten vill inte berätta vilken mannen var - men säger att det inte var en partikamrat.

Vad har hänt tidigare?

– Det har varit ett flertal gånger som jag kan komma på, från olika män. Det som är den gemensamma faktorn är att det alltid är en man som i alla fall inte är i underordnad ställning. Det spelar ingen roll om det är någon som jobbat nära mig eller någon som jag mött vid ett enstaka tillfälle.

Vad har det skett?

– Det kan vara under middagar, i en hiss eller i andra situationer.

Emma Henriksson har inte polisanmält händelsen vid riksdagens öppnande. Hon har däremot tagit upp det med andra kvinnor i riksdagsgruppen.

Pratat med flera kvinnor om problemen

– Som kvinna tänker många ”reagerar jag nu finns risk att jag får stå där och bli den som överreagerar”. Men senaste veckan har jag pratat med flera kvinnor om detta. Varför reagerar vi inte? Det gör att män kommer undan med sådant beteende.

Hur reagerade du när det hände?

– Som jag gjort tidigare, undviker det, går därifrån.

Emma Henriksson säger samtidigt att det är viktigt att prata om när män passerar gränsen för vad som är okej.

– Vi har män på alla samhällsnivåer, i alla åldrar, som tror att de har rätt att när de har lust ta sig friheter gentemot kvinnor, verbalt eller fysiskt. Det har fått fortgå och bortförklarats med att pojkar är pojkar, män är män. Det är ett stort samhällsproblem och det är viktigt att få till en förändring där det här upphör.

Hon fortsätter:

– Det är därför vi måste prata om det. Och att jag tar mod till mig och säger till den man som gör så här ”det sättet du rör vid mig är inte okej, det väcker obehag”. Men det är svårt att göra det.