S-ledamot: ”Problem att styra landet utifrån en budgetmotion”

Publicerad 2018-11-16

Förslag kan försenas och beslut fattas på ett alltför svagt underlag.

Nu varnar Socialdemokraterna för vad som kan hända om M:s ekonomiska motion slår ut regeringens budget.

– Det finns en hel del problem med att styra landet utifrån en budgetmotion, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet (S).

På fredagen stod det klart att Liberalerna och Centerpartiet tänker lägga egna budgetmotioner och därefter lägga ned sina röster i andra omgången. Samtidigt väntas KD och SD stödja Moderaternas budgetmotion – som därmed slår ut övergångsregeringens budget.

Nu svarar Socialdemokraterna på hur man ser på frågan.

Varnar för följderna

Flera som Aftonbladet talat med uttrycker stor oro för vilka följder en nedröstad övergångsbudget kan få.

Det handlar bland annat om att en enskild partimotion inte har samma grundliga underlag som en budget som har tagits fram i samarbete med en stor mängd tjänstemän inom finansdepartementet på regeringskansliet, framhåller man. Till exempel i frågor där lagar och regleringar påverkas.

Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas talesperson i finansutskottet, är en av dem som oroas.

– Det finns en hel del problem med att styra landet utifrån en budgetmotion, säger han i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Han menar att budgetmotioner saknar stora delar av den ekonomiska styrning som en regeringsbudget har och att de dessutom är baserade på ett betydligt sämre underlag. Till exempel att förslagen inte har skickats ut på remiss till berörda myndigheter och kommuner att tycka till om.

– Förslag i en budgetmotion riskerar därför att försenas kraftigt, säger Olovsson.

Underlätta för regering

Samtidigt menar S-ledamoten att fokus hos partierna i stället borde ligga på att underlätta för en ny regering, i det låsta politiska läge som råder.

– Jag tycker att det är rimligt att stödja övergångsbudgeten så att kommande regering får bästa möjliga förutsättningar att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken, säger Olovsson.

Samtidigt framhåller han att alla partier har varit mycket angelägna om att regeringen ska sätta en god praxis för hur landet styrs under en övergångsregering. Och att partierna också har betonat stöd för hur regeringen jobbat med övergångsbudgeten, där Magdalena Andersson bland annat haft möte med övriga om vilka principer som ska råda.

– Vi tycker det är rimligt att samma logik omfattar hela budgetprocessen, säger Olovsson.

”Behöver inte bli problem”

Andra inom Socialdemokraterna betonar dock att budgetfrågan inte behöver bli något stort problem.

Det är ännu några veckor kvar innan riksdagen ska rösta om ekonomin och därför finns fortfarande tid att göra förändringar – om en ny regering bildas, framhåller man.

– Det kan hinna rinna mycket vatten under broarna innan dess, får vi bara en regering på plats så går det att lösa, säger en S-källa.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!