”Våra barn får betala priset för Academedias miljonvinster”

Föräldrar kritiska efter nedläggningsbesked av skola

Publicerad 2018-02-09

Beskedet att Vittraskolan i Hammarby sjöstad i Stockholm ska läggas ner har fått föräldrarna att koka.

Samtidigt som ägarkoncernen Academedia gör mångmiljonvinster sparas det in på behöriga lärare, hävdar de.

– Det är våra barn som får betala priset för deras vinst, säger en kritisk förälder.

Strax före jul kom det första omskakande beskedet: skolan ska läggas ner.

Det lämnades i ett mejl som skickades ut en fredagkväll.

– Vi föräldrar fick ägna jullovet åt att leta nya skolor och försöka förklara för barnen att de inte skulle få gå med sina vänner längre, berättar en förälder.

Rektor Ole Hess.

Men det var bara början till slutet, menar föräldern.

– När vårterminen började var den tidigare gymnastikvikarien helt plötsligt lärare i kärnämnena svenska, SO och NO. Och i fredags – med över fyra månader kvar på terminen – så meddelar rektorn att samma icke lärarutbildade vikarie också ska undervisa i matte.

Samtidigt slås klass 4 och 5 ihop.

”De har övergett barnen”

Academedia skapar alltså en jätteklass med 30+ elever och låter en ung vikarie ansvara för i princip alla lektioner, säger föräldern.

– Känslan av att de totalt har övergivit eleverna och bara vill förvara dem terminen ut är svår att komma ifrån.

En av de föräldrar som Aftonbladet varit i kontakt med hävdar också att eleverna heller inte haft någon ansvarspedagog/klassföreståndare.

– Och lärare i övriga ämnen verkar också ha gett upp och ersatt gymnastiklektioner med filmtittande och låter eleverna gå efter halva musiklektionerna, säger föräldern.
– Uppgivenheten och ilskan är stor bland oss föräldrar och barnen tappar motivationen och lusten av den tydliga nedmonteringen.

”Barnen får betala för miljonvinsterna”

Situationen har inte blivit bättre av att skolkoncernen Academedia nyligen presenterade sitt ekonomiska resultat för andra kvartalet. Vinsten blev då 149 miljoner kronor, ett vinstlyft på 27 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Föräldrarna menar att det är deras barn som får betala priset av den vinsten.

– På sin hemsida skryter Academedia om sin höga kvalitet och ambition. Som förälder ser jag ingenting av det utan bara en grupp olönsamma barn som inte längre är välkomna och får den undervisning som de har rätt till.

Vill inte svara på frågor

När Aftonbladet ringer skolans rektor, Ole Hass, för att fråga om detta säger han kort att han förstår att det kommer frågor, att det är en svår tid med omställning.

– Men jag kan inte hålla med om att vi har gett upp eller att det handlar om förvaring, absolut inte! Men övriga frågor hänvisar jag till Paula Hammerskog på Academedia.

Paula Hammerskog är kommunikationsdirektör. När hon inte svarar på telefon eller mejl beger vi oss till skolan för att söka upp Ole Hass och fråga om hans bild av situationen på skolan. Han säger att man då stärkt upp med behörighet runt vikarien. Och fortsätter hänvisa till kommunikationsdirektören.

”Vi har ett tvålärarsystem”

Paula Hammerskog svarar senare i ett mejl att det inte stämmer att en ung vikarie har ansvar:

”Hon är med hela tiden, och undervisar tillsammans med behöriga lärare i vad som kallas ett tvålärarsystem. Vi har dessutom i går fått ja från en av vår absolut bästa verksamhetsutvecklare i matematik som nu ska börja jobba på skolan, hon är också behörig lärare.”

Hammerskog säger att orsaken till nedläggningen är att skolan under en rad år fått färre och färre elever:

”Skolan har på grund av det vikande elevunderlaget fått tillskott av pengar i många år. Det är delvis så vi använder våra vinster, alltså till skolor som har problem. Det går dock inte i längden, varken för oss eller för kommunala huvudmän, att fortsätta driva en skola där allt färre elever vill gå. Det är otroligt trist, men ibland måste man helt enkelt se sanningen i vitögat.”