Han ersätter petade KD-toppen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2015-06-16

Emma Henriksson petades som KD:s gruppledare av Ebba Busch Thor.

Nu står det klart att Andreas Carlson tar över på posten.

– Nu måste vi samla alla krafter, vara ett aktivt oppositionsparti i riksdagen och utveckla vår politik för att stärka vårt inflytande, säger han.

I förra veckan stod det klart att Emma Henriksson, partiets andre vice ordförande, petats från posten som KD:s gruppledare i riksdagen. Orsaken var att hon och partiledaren Ebba Busch Thor inte drog jämnt.

– Att vara gruppledare är ett arbete som jag med glädje åtagit mig. Jag har dock ombetts att ställa min plats till förfogande, vilket jag nu gör. Jag kommer med fortsätta som ordförande i Socialutskottet och som partiets andre vice ordförande, sa Henriksson.

Nu står det klart att det blir Andreas Carlson som ersätter på posten.

– Det är ett stort och viktigt uppdrag att leda riksdagsgruppens arbete. Nu måste vi samla alla krafter, vara ett aktivt oppositionsparti i riksdagen och utveckla vår politik för att stärka vårt inflytande, säger Carlson i ett pressmeddelande.

Snabb karriär

Carlson valdes in i riksdagen 2010 och har sedan dess gjort en snabb karriär uppåt i partiet. Han är i dag ordförande för KD:s mäktiga Jönköpingsdistrikt och valdes nyligen in i partiets verkställande utskott.

Han står Ebba Busch Thor nära och när hon valdes till ny partiledare spelade det stor roll att hon fick stöd av Carlson och distriktet i Jönköping.