Federleys rasande attack på Kristersson

Publicerad 2020-02-01

UPPSALA. Högeroppositionen sköt ned delar av Januariavtalet tillsammans med Vänstern.

C-toppen Fredrick Federley går nu till rasande attack mot Moderaterna och Ulf Kristersson.

– Det är beredda att gå till sängs med vem som helst, hur som helst, bara för att retas, säger han.

Ilskan pyr i Centerpartiet efter den senaste tidens turbulens i riksdagen. På kort tid har en majoritet bestående av M, KD, SD och V stoppat flera av förslagen i Januariavtalet och tvingat regeringen att göra om i sin budget.

En av de som är mest upprörda är EU-parlamentarikern Fredrick Federley, som också är C:s andre vice ordförande.

I en intervju med Aftonbladet går han till rasande attack mot M och Ulf Kristersson.

– Jag gick med i C 1994 och det har aldrig varit så här stökigt, inte ens under budgetsaneringen på 90-talet, säger han.

Fredrick Federley går till attack mot M-ledaren Ulf Kristersson.

Hård attack mot M

Federley anklagar M för att helt ha släppt rollen som ett statsbärande parti, när man inte följer den praxis som tidigare gällde i riksdagen.

Federley menar att det äldre gardet i M, som Mikael Odenberg och Anders Björck, aldrig hade tolererat det som nu sker.

– Jag tror att det är en avsaknad parlamentarisk erfarenhet som ligger till grund för vi är där vi är. Tidigare har det funnits bred respekt bland alla partier för att det behövs regler för att styra landet och hantera budgetar, även om det inte står i grundlagen, säger han.

I stället för att försöka få vara konstruktiva i förhandlingar med regeringen menar Federley att både M och KD nu ägnar sig åt symbolfrågor.

– Nu är den viktigaste symbolfrågan för oppositionen att retas med regeringen få dem att framstå som odugliga. Det är inte vårt intresse, det är att vi får igenom så mycket av vårt partis politik som möjligt. Det är två raka motsatser.

Moderatrenas partiledare Ulf Kristersson.

”Vi hade inte gjort det”

Något som väckt ont blod Centern är att M lyckats få med sig de andra oppositionspartierna på att skjuta ned ingångsavdraget, en viktig reform för C.

– När blev att höja skatten för små- och medelstora företag sex miljarder kronor M viktigaste fråga? Det är ju inte det, det här är symbolhandling för att sätta regeringen på plats, med både V och SD.

– De är beredda att gå till sängs med vem som helst, hur som helst, bara för att retas. Det går inte om man vill hålla Sverige på en mittenkurs. Vi hade inte gjort det om vi satt i opposition.

Federley drar också paralleller till hur det såg ut i Sverige innan krisen på 1990-talet.

– Då fanns en brist på regler, nu åsidosätts det igen. Hamnar vi i en ny finanskris vet jag inte hur det ska hanteras.

Moderaterna har avböjt att kommentera Federleys uttalanden.