LO:s ordförande: Ingen politisk karriär

Karl-Petter Thorwaldsson avgår – vill inte bli Löfvens efterträdare

Publicerad 2019-11-05

I juni tackar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, 54, för sig.

Inom Socialdemokraterna nämns han flitigt som en tänkbar efterträdare till Stefan Löfven, den dagen han avgår.

– Det är smickrande och jag blir rörd, men någon ny politisk karriär blir det inte, säger Thorwaldsson.

Beskedet att Karl-Petter Thorwaldsson avgår i juni, efter då åtta år som LO:s ordförande, gav han till valberedningen, som nu förbereder sin kongress, i förra veckan.

I går kväll meddelade Thorwaldsson LO:s styrelse och han har också pratat med sin närmaste personal.

Vill inte bli ”lame duck”

Bakom beslutet ligger ingen dramatik, enligt honom själv.

Tolv år på posten hade varit för lång tid, menar han.

– Efter en tredje period kan man inte bli omvald mer. Sitter man kvar riskerar man att bli en lame duck hela sista perioden, eftersom alla börjar fundera på vem som ska efterträda en efter att man blivit vald.

Thorwaldsson säger att hans sambo Carina Persson och den tidigare kollegan i LO-ledningen, Kommunals ordförande Tobias Baudin, är de enda som vetat om att han hela tiden planerat att sitta bara åtta år. Att de inte avslöjat detta är han tacksam för.

LO-basen menar att beslutet också handlar om att han märkt att det blir svårare att nå ut med sitt budskap för varje år.

– Det viktigaste uppdrag jag fick när jag blev vald är opinionsbildning för LO, men jag har märkt att när man varit vald länge så är det svårare att komma ut med sin opinionsbildning, så det skulle vara en otjänst för LO och för mig själv att väljas för en tredje period.

Kampen mot SD

LO-basen lämnar i en svår tid för arbetarrörelsen. Stödet för Socialdemokraterna minskar stadigt – till förmån för Sverigedemokraterna.

– Kampen på arbetsplatserna står mellan S och SD. Den ledning som kommer måste fortsätta det arbetet, säger Thorwaldsson.

Han framhåller att hans avhopp ger den nya ledningen tid att både förbereda ännu en avtalsrörelse men också lägga upp sin egen strategi för hur SD-utmaningen ska hanteras inför valet 2022.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att han själv har tagit fajten mot SD varje dag. På arbetsplatser runt om i landet har han diskuterat vikten av att inte ställa arbetare mot arbetare, slår han fast.

– Fajten på arbetsplatserna kommer att fortsätta länge än mellan S och SD, eller mellan främlingsfientliga partier och demokratiska partier. Det är en trend vi ser över hela världen. Jag tycker vi har stått upp bra i den frågan, säger han och tillägger att LO:s opinionsbildning har hejdat väljartappet till SD i flera valrörelser.

Löfven-efterträdare

Inom S är det en vanlig uppfattning att LO:s ordförande, som har en bakgrund både som SSU:s ordförande och i ledningen för studieförbundet ABF, skulle kunna vara aktuell som Stefan Löfvens efterträdare en dag.

När statsministern väljer att lämna som S-ledare väntas Thorwaldsson vara ett namn som kan finnas med i spekulationerna.

Men det är något som han själv helt viftar bort.

– Det är smickrande och jag blir väldigt rörd varje gång jag hör det. Men det är inte aktuellt. Någon ny politisk karriär blir det inte.

Guldklocka

Han säger att han har ”guldklocka i ordförandeskap” efter att ha varit i ledningen för SSU, ABF och LO, och nu vill få möjlighet att framöver ägna mer tid åt annat. Däribland sitt andra uppdrag, som vice ordförande i världsfacket IFS. Men också till familjen.

– När jag berättade för mina barn sa den ena; Vad roligt! Då kanske vi får tid för en familjemiddag en vanlig onsdag, säger han.

I dag tänker Karl-Petter Thorwaldsson ge sig själv lite ledigt för att göra något han inte hunnit de senaste veckorna – köra skräp till soptippen.