Morgan Johanssons attack på Kristersson

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Oppositionen vill avsätta Morgan Johansson – som även kallades ”oduglig” i riksdagsdebatten.

Efteråt slog han tillbaka med ett hårt angrepp på Moderaterna och Ulf Kristersson.

– Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks eller Per Unckels tid. Då fanns det lite stadga i det partiet, nu är det svansen som viftar med hunden när man ser hur de följer efter SD, säger han.

Under partiledardebatten i riksdagen kom en hel del att handla om justitieminister Morgan Johansson (S), trots att det var EU som skulle diskuteras.

SD-ledaren Jimmie Åkesson väckte misstroende mot Johansson. SD har fått stöd för sitt förslag att försöka avsätta justitieministern från både M och KD.

Bakgrunden är att de tre partierna tycker att Morgan Johansson helt tappat kontrollen kring skjutningarna och sprängningarna i Sverige.

– Vi saknar förtroende för justitieministern, hans chef borde ha tagit bort honom tidigare eftersom han inte klarar sitt jobb, säger Ulf Kristersson (M).

1 av 22 | Foto: Nils Petter Nilsson

Kallades för oduglig

Jimmie Åkesson kallade justitieministern för ”oduglig” i en hätsk ordväxling med Stefan Löfven, som svarade med att SD ägnar sig åt ”spel och populism”.

– Han själv borde ha avgått för länge sen. Nu är det min plikt att försöka få riksdagen att uttala misstroende, säger Åkesson.

Efter debatten slog Morgan Johansson tillbaka.

– Det här ett exempel på den här typen av personangrepp som SD ofta använder sig av, i stället för att diskutera sakfrågor, säger han.

Men framför allt riktade Morgan Johansson sin ilska mot Moderaterna och Ulf Kristersson, för att de stödjer SD:s förslag.

– Det är deras agerande som är mest anmärkningsvärt. Utan att man ens inväntade sitt eget gruppmöte på tisdagen hakade de omedelbart på Sverigedemokraternas förslag.

– Det säger något om vad Moderaterna är för parti just nu. Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks tid eller Per Unckels tid. Då fanns det lite stadga i det partiet. Nu så är det svansen som viftar med hunden när man ser hur man omedelbart följer efter SD i detta läge.

”Frustrerad”

Omröstningen hålls på fredag klockan 9.00 men det står redan klart att Åkessons planer kommer misslyckas, då både C, L och V kommer att rösta emot.

– Vi får se vad som händer på fredag, jag tar inte ut några segrar i förskott och jag har respekt för riksdagens process. Samtidigt ska man veta också att det här mobiliserar ett stöd från andra sidan som jag känner är väldigt starkt just nu, säger Johansson.

Kritiken mot regeringen har varit hård den senaste tiden efter återkommande skjutningar och sprängningar runt om i landet. Senast i helgen sköts en 15-årig pojke ihjäl i Malmö.

Men Morgan Johansson vidhåller att regeringen gjort väldigt mycket.

– Det är ofta så att man hamnar i en situation där man som aktiv politiker blir frustrerad över att saker tar för lång tid. Men jag vet samtidigt att om man ska få lagstiftning som fungerar så måste man ha utredningar och beredningar. Om man ska få fler poliser måste de utbildas först. Saker tar längre tid än man skulle önska.


PODD Om misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Lena Mellin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE