(L) kaos i Bryssel – Selimovic anklagas för trakasserier

Uppdaterad 2016-11-24 | Publicerad 2016-02-18

Ett infekterat bråk rasar på Liberalernas kontor i EU-parlamentet.

Parlamentarikern Jasenko Selimovic har sagt upp stora delar av sin stab och anklagas nu för förtäckta hot mot sin personal.

– Det är ett väldigt ovärdigt sätt att hantera sin personal på, säger mångaåriga kanslichefen Christian Juliusson.

I höstas lämnade veteranen Marit Paulsen sin plats som EU-parlamentariker för Liberalerna. Hon ersattes av en annan välkänd liberal profil, Jasenko Selimovic, som tidigare bland annat arbetat som statssekreterare hos förre integrationsminister Erik Ullenhag (L) och deltagit i en lång rad uppmärksammade debatter.

Selimovic första tid i parlamentet har dock varit turbulent.

Det står nu klart att han sparkat två personer ur sin personal och en tredje anställd är på väg att gå samma öde till mötes. Det handlar bland annat bland annat om kanslichefen Christian Juliusson, mångåriga pressekreteraren Madeleine Sundqvist och en politiskt sakkunnig.

Flera mångåriga medarbetare sparkas

Juliusson, som arbetat för Liberalerna i EU-parlamentet i elva år, är starkt kritisk till Selimovic beteende.

– Ingen tycker det är konstigt att en parlamentariker väljer sin personal, men när vi satte oss ned i somras så bestämde vi att vi skulle köra på som tidigare och att alla eventuella förändringar skulle ske under ordnade former. Men sedan har alltså en efter en av oss förpassats ut på gatan. Det är ett väldigt ovärdigt sätt att hantera sin personal på.

Han säger att det inte finns någon saklig grund för uppsägning.

– Jag har fått förtäckta hot och anklagelser som jag inte har kunnat bemöta. Det har varit allt från konspirationsteorier till anklagelser om sabotage, att jag medvetet skulle ha motarbetat honom. Det kommer helt barocka påståenden om vad jag har gjort och inte gjort.

Upplever du dig trakasserad av din chef?

– Det sätt på vilket vi i personalen har behandlats liknar trakasserier, ja. Men det får den kommande processen utvisa.

Juliusson lyfter fram att det hela är märkligt med tanke på det jobb han utför för Selimovic.

– Jag är förvånad över hans agerande. Han klarar sig inte en dag utan mig.

Marit Paulsen, som i dag är pensionär, har tagit del av informationen om sin gamla stab.

– Den personal som har jobbat med mig i alla dessa år är fantastiskt duktiga, trevliga och lojala. Jag förstår att det är katastrofalt och märkligt, men jag vet ju inte vad Jasenko vill med sitt uppdrag. Om det gäller det jag har hållit på med, praktisk och vardaglig politik, så är de här personerna fantastiskt duktiga. Jag tycker det är lite mystiskt.

”Sådana processer skapar alltid lite tungt arbetsklimat”

Selimovic själv säger att han startat en process för att "skilja några människor i min stab från sin anställning".

– Sådana processer skapar alltid lite tungt arbetsklimat, säger han.

Selimovic säger att det totalt är fem personer i hans stab, men vill inte gå in på varför han vill göra sig av med flera stycken.

– Men parlamentet gör juridiska bedömningar av det jag säger och hittills har parlamentet hållit med mig helt och hållet.

Selimovic säger att han under en längre tid varit missnöjd med hur arbetet utförts på Liberalernas EU-kontor.

– De har fått både skriftliga och muntliga påpekanden och nu har jag startat en process för att avsluta anställningar. Sådana här processer är aldrig lätta men det är inte jag som för samtal, det är parlamentets tjänstemän som håller samtal.

Partiveterenan Olle Schmidt, tidigare EU-parlamentariker för Liberalerna, jobbade under flera år tillsammans med kanslichefen Christian Juliusson och den övriga personalen. 

– Jag är inte informerad och har inte varit inblandad sedan jag lämnade parlamentet för nästan två år sedan. Men jag har bara gott att säga om Christian och personalen, säger han.

Schmidt säger att turbulensen på EU-kontoret överraskade honom.

– Det känns konstigt.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm vill inte kommentera turbulensen på partiets EU-kontor.

ANNONS