SD backar mest i nya stormätningen

Publicerad 2016-05-31

I dag presenteras SCB:s stora partisympatiundersökning

Socialdemokraterna ökar mest i dagens mätning från SCB, till 29,5 procent.

– Ett styrkebesked för Stefan Löfven, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Regeringspartnern Miljöpartiet backar efter turbulensen, men håller sig fortsatt över spärren till riksdagen.

Sverigedemokraterna står för mätningens största tapp.

– Jag tror det speglar opinionsläget ganska väl, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Mätningen från Statistiska Centralbyrån, SCB, genomförs på uppdrag av riksdagen och utförs i maj och november varje år sedan 1972.

MP: Väntat tapp

I dag riktas mycket fokus mot regeringspartierna och hur de har klarat sig efter turbulensen kring Miljöpartiet, där språkröret Åsa Romson och bostadsminister Mehmet Kaplan lämnade sina poster.

I valet 2014 fick MP stöd av 6,9 procent men i opinionsmätningarna senaste tiden har de gröna pendlat kring fyraprocentsspärren. I senaste SCB fick partiet 5,9 procent.

Nu noteras partiet för ett tapp med 1,2 till 4,7 procent, vilket är sämsta siffran på tio år. Men håller sig kvar ovanför spärren till riksdagen.

– Det är ganska väntade siffror sett till den senaste tidens händelser. Det är positivt att regeringsunderlaget S och MP tillsammans med V gått framåt sedan november och att vi är större än Alliansen, säger partisekreteraren Amanda Lind (MP).

Hon säger att partiet nu måste fokusera på sin egen politik.

– Det är aldrig roligt när man inte får de siffror som man skulle vilja ha. Men det finns en stark framtidstro i vårt parti efter den senaste tidens händelser. Vi har ett nytt språkrörspar och vi har två nya gröna ministrar. Det ger oss kraft att jobba vidare.

Främst är det till sina samarbetspartier V och S som de gröna tappar.

”Styrkebesked för Löfven”

Statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna fick 27,6 procent i SCB i november, vilket var något över andra mätningar samma tid. Partiet noteras nu för en kraftig ökning med 1,9 till 29,5 procent.

Partisekreteraren Carin Jämtin säger att mätningen "är ett styrkebesked för Stefan Löfven".

– Han har konsekvent tagit striden för den svenska modellen, för fler jobb och fattat nödvändiga beslut för att hantera flyktingkrisen. Det är rätt för Sverige och har ökat stödet för vårt parti. Vi har stora utmaningar framför oss. Men gör vi rätt prioriteringar de kommande åren kan vi skapa framtidstro och ett tryggare och bättre land att leva i, säger hon.

Även V går fram

Regeringens samarbetspartner om budgeten, Vänsterpartiet, går framåt rejält (+1,3) och får 6,8 procent och är därmed över sitt valresultat från 2014.

– Vi ökar i alla undersökningar just nu. Vi upplever ett starkare stöd för Vänsterpartiet generellt och att Jonas Sjöstedt är väldigt populär. Det är särskilt glädjande att se att vi kan öka samtidigt som Socialdemokraterna gör det. Det är en slags förskjutning åt vänster. Det är många som fått för sig att om det ska gå bra för oss så måste det gå dåligt för S och så är det inte. Snarare är det så att de kan ta röster från borgerligheten och sedan kommer en del från S till oss.

– Tittar man på den här våren har det blivit mer av rättvisefrågor i debatten. Ska vi ha sänkta löner eller ska alla ha en rimlig lön? Ska vi ha vinster i välfärden? Det är de viktigaste frågorna så jag tror att det är en förklaring, säger Aron Etzler, partisekreterare (V).

SD står för största tappet

Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna får stöd av 17,3 procent i mätningen och svarar därmed för det största tappet av samtliga partier, minus 2,6 sedan förra mätningen i november 2015.

Partisekreteraren Richard Jomshof (SD):

– Jag tror det speglar opinionsläget ganska väl. Det är fortfarande så att det här är det näst högsta resultatet någonsin för Sverigedemokraterna i en SCB-mätning. Det är ett bra resultat och jag är väldigt nöjd med det. Det var väntat att vi skulle backa något, säger han.

SCB:s undersökning visar att det framför allt är till M som SD tappar.

Moderaterna står för den enda uppgången i Alliansen. Anna Kinberg Batras parti får 24,7 procent och går därmed upp med 1,2 procentenheter sedan i november.

Partisekreteraren Tomas Tobé säger så här:

– Det är positivt att Moderaterna ökar och det tror jag handlar om att vi har presenterat en plan för ett starkare Sverige med fler enkla jobb, fler poliser, utökad undervisningstid men också minskade kostnader för bidrag och migration.

Tobé är glad över att väljare nu strömmar tillbaka till M från SD:

– Många ser att vi tagit tag i invandringsfrågan. Men jag tror också att allt fler ser att vi behöver ta tag i integrationen. Där tror vi moderater att man ska lära sig mer svenska och komma in i jobb medan SD säger att vi inte ska ha någon integrationspolitik. Det tror jag inte väljarens uppskattar.

KD skulle åka ur

Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. Partiet noteras för 3,1 vilket är den lägsta siffran någonsin. I valet 2014 fick partiet 4,6 procent.

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson (KD) är bekymrad över partiets låga siffror.

– Vi tar det här på största allvar, säger hon.

KD tappar främst till SD, M och L, visar SCB:s mätning.

Centerpartiet får 6,1 procent och står därmed stilla i opinionen. Michael Arthursson, partisekreterare:

– Vi har legat på eller över valresultatet sedan valet 2014 och vi får jobba vidare utifrån det. Vi hade det mycket kämpigare under förra mandatperioden. Det känns stabilt för oss.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm kommenterar mätningen så här:

– Vi i Liberalerna jobbar på med att utveckla ny politik med sikte på
ett ökat stöd i nästa val. Min övertygelse är att samhällsutmaningar
som jobben, integrationen eller bostadsbristen bäst möts med liberala
lösningar där individens valfrihet och självbestämmande får stå i
centrum.

I ställningen mellan de politiska blocken är det fördel för de rödgröna partierna: S, V och MP får tillsammans 41,0 procent medan Alliansen får 39,3.