Jimmie Åkesson: Nu måste samtalen inkludera även oss

Uppdaterad 2018-11-23 | Publicerad 2018-11-22

Nu räcker det med sonderingar – om de inte även inkluderar Sverigedemokraterna.

Det menar SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

– För att komma vidare behöver samtalen även inkludera oss, eller att talmannen så snart som möjligt driver fram ett extraval, säger han.

Även Annie Lööf har nu misslyckats med sin sondering. Under torsdagen meddelade C-ledaren att hon avbryter försöket.

Lööf har framförallt fokuserat på samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men också haft möten med övriga allianspartier. Hon har fördjupat sig i sakpolitiska frågor, däribland skatter och trygghet.

Åkesson: ”Sonderingar är inte lösningen”

Att även Annie Lööf nu ger upp får Jimmie Åkesson att tycka att det borde räcka med sonderingar nu.

– Det borde nu vara uppenbart för alla att lösningen framåt inte är fler sonderingar och samtal mellan samma gamla partier, säger han i en kommentar till Lööfs besked.

Han menar också att det enda sättet att komma vidare i samtalen är att även inkludera SD – eller att talmannen driver fram ett extraval så snart som möjligt.

– Det har gått över två månader sedan valet, det är dags att Sverige får en ny konservativ regering och ett extraval skulle kunna uppnå det, säger han.

Talmannens nästa steg

Hur talmannen Andreas Norlén kommer att agera härnäst är fortfarande oklart. Ingen ny presskonferens är för närvarande planerad.

I spekulationerna har det ansetts mest troligt att Stefan Löfven (S) nu kommer att läggas fram som statsminister för riksdagen att rösta om. Om fyra försök röstas ned blir det automatiskt ett nyval (extra val).

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att Stefan Löfven nu återigen bör få sonderingsuppdraget.

– Före detta Alliansen klarade av att avsätta Stefan Löfven, men har inte en susning om hur de ska bilda regering eller styra Sverige. Osäkerheten om Sveriges styre är deras ansvar. Nu bör Stefan Löfven få uppdrag att försöka bilda regering. Vänsterpartiet är redo att samtala, skriver Jonas Sjöstedt.

”Vi har stöttat Lööf”

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, kommenterar dagens besked så här:

– Vi har stöttat Annie Lööf i hennes sonderingar att hitta lösningar för Alliansen över blockgränsen med Miljöpartiet. Nu är det upp till talmannen att bestämma hur processen ska fortsätta, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!