Ulf Kristersson får uppdrag att försöka bilda regering

M-ledaren har två veckor på sig att återkomma till talman Norlén med sitt förslag

Uppdaterad 2018-10-03 | Publicerad 2018-10-02

Ulf Kristersson har fått uppdrag att försöka bilda regering.

Det berättade talmannen Andreas Norlén vid en pressträff i dag.

– Kristersson har en majoritet i riksdagen som anser att han ska få sonderingsuppdraget, säger Andreas Norlén.

Moderatledaren Ulf Kristersson får två veckor på sig att sondera hur han ska bilda regering.

– Det är som bekant lättare att bli statsminister än att få igenom sin budget. Jag som talman har inte formellt stöd att ställa andra krav på en statsministerkandidat än att han tolereras av kammaren. Däremot anser jag att den som aspirerar på statsministerposten ska överväga vilka möjligheter han eller hon har att få igenom sin budget och andra viktiga reformer i riksdagen, säger Andreas Norlén.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

”Måste tolereras”

Andreas Norlén säger att Kristersson är fri att inkomma med en alliansregering eller en M och KD-regering eller vilken konstellation som helst som han tror kommer att få stöd i riksdagen.

– Den enda ram som jag har satt är att regeringen måste tolereras av riksdagen. Kristersson har sagt att han vill bilda en alliansregering. Sonderingsuppdraget innebär att han ska se vilken regering som kan tolereras av riksdagen, säger Andreas Norlén.

Inom en vecka ska Kristersson stämma av med Norlén hur sonderingsuppdraget går – därefter får han ytterligare en vecka på sig.

– Partierna måste börja ompröva sina positioner, om alla står där de står nu, kommer det låsta läget att kvarstå.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterade talmannens uppdrag vid en pressträff i riksdagen:

– Det är ett mycket komplicerat läge, där positionerna är låsta. Om alla står fast vid den ståndpunkt man har nu, så kommer Sverige aldrig att få någon regering.

– Jag tar inte lätt på uppdraget jag fått av talmannen. Jag inser att det är svårt och kommer att ta tid. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att bilda en Alliansregering.

– Det här är samtal som kommer att behöva ganska mycket lugn och ro. Det är samtal som måste ske förtroligt om de ska landa i vettiga resultat. Jag kommer att prata med Alliansen, och Socialdemokraternas ledare, om vad vi kan göra för att ta detta framåt.

Kristersson poängterade vilka sakfrågor som är viktigast i regeringsbildningen: revorna i samhället, ekonomin och migrationen.

– Om två veckor senast kommer jag att rapportera resultatet till talmannen. Min uppgift är att se till att låsningar blir lösningar, sade Kristersson.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven kommenterar skriftligt talmannens besked:

"De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Det finns då en logik i att Kristersson får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut" , skriver Löfven enligt TT.

Han skriver att "Socialdemokraterna är det klart största partiet och samlar det största regeringsunderlaget" och att partiet vill bryta blockpolitiken.

"Vi kommer inte att bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering. Det är rimligt att en tänkbar regeringsbildare också kan visa hur regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen", framhåller Löfven.

Han skriver att det nu är upp till Moderatledaren att "redovisa om han har en framkomlig väg för att bilda regering."

"Om så inte är fallet kan förhoppningsvis blocköverskridande lösningar diskuteras. Då står jag fortsatt till talmannens förfogande."