”C och L måste visa sina kort”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Den kommande veckan kan komma att avgöra Alliansens framtid.

Enligt vad Aftonbladet erfar handlar Ulf Kristerssons besked, att han vill gå fram med en alliansregering utan stöd av S, om att sätta press på Annie Lööf och Jan Björklund att ändra sig.

– Annars kan man inte tolka det på annat sätt än att de tänker släppa fram Stefan Löfven och en S-ledd regering, säger en allianskälla.

M-ledaren Ulf Kristersson berättade i dag om hur hans arbete med att försöka bilda en ny regering går. Det har gått en av de två veckor han fått på sig av talmannen för att sondera.

Kristersson slog fast att den linje Alliansen gemensamt gått fram med, en alliansregering som förankras och släpps fram av Socialdemokraterna, nått vägs ände.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Annie Lööf och Jan Björklund pressas efter Ulf Kristerssons besked.

– Jag har fått det uttryckliga beskedet från S att de inte vill ingå överenskommelse för att Alliansen ska kunna bilda en regering, sa han.

M-ledaren sa också att han under kommande vecka ska arbeta för att ena Alliansen och försöka bilda en regering utan stöd av S. Men en sådan modell har både Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kan inte acceptera att en sådan regering skulle bygga på att den blir framröstad och beroende av Sverigedemokraterna.

Alliansen inte överens

Lööf slog efter Kristerssons besked fast:

– Jag kommer inte att sitta i en regering som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna. För det skulle innebära att det vid varje budgettillfälle i riksdagen skulle krävas ja-röster från Sverigedemokraterna.

Hon menade också att det krävs mer envishet för att nå ett blocköverskridande samarbete över blockgränsen och öppnade för samtal med Miljöpartiet.

Både innan och efter valet har sprickan i Alliansen kring själva regeringsfrågan varit tydlig.

Medan de fyra partierna varit eniga om mycket av det man vill göra politiskt är man fortfarande inte överens om nästa steg. Moderaterna och Kristdemokraterna menar nu att man ska pröva stödet för en alliansregering, trots att den behöver SD:s stöd för att röstas igenom. Men Lööf och Björklund håller emot.

”Om de är beredda spräcka Alliansen”

Annie Lööf sa i dag att det stora ansvaret ligger hos de stora partierna - Moderaterna och Socialdemokraterna - att skapa förutsättningar för samarbete över blockgränsen.

Men enligt vad Aftonbladet erfar är irritationen inom övriga Alliansen, M och KD, stor. Källor säger att dagens besked från Kristersson betyder att pressen nu ökar rejält på Annie Lööf och Jan Björklund – annars hotas hela Alliansen.

– Centerpartiet och Liberalerna måste visa sina kort. Nu har de en vecka på sig att visa om de är beredda att sitta i en alliansregering eller om de är beredda att spräcka Alliansen. Annars kan man inte tolka det på annat sätt än att de tänker släppa fram Stefan Löfven och en S-ledd regering, säger en allianskälla.

Det har länge spekulerats i att Ulf Kristersson i ett senare skede skulle kunna gå fram med en regering bestående av bara M och KD. Hur C och L skulle ställa sig till en sådan har de ännu inte velat svara på.

På tisdag i nästa vecka går tiden ut för Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag. Om han misslyckas väntas Stefan Löfven (S) få nästa uppdrag.

Publicerad:

LÄS VIDARE