Busch: Andra länder misstror vår hantering

Publicerad 2020-05-21

Omvärldens reaktion pekar på ett misslyckande för Sveriges coronastrategi.

Det anser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

– Andra länder misstror vår hantering så till den milda grad att man överväger att begränsa svenskarnas möjligheter att röra sig, säger hon.

Under coronapandemin har statsminister Stefan Löfven (S) med jämna mellanrum samlat riksdagens partiledare.

En som deltagit i mötena är Ebba Busch.

– Jag är glad att han tagit sig tid och att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten varit med nästan varje vecka. Men jag kan tycka att det är mycket samtal och lite konkreta förslag och åtgärder, säger hon.

KD-ledaren framhåller att hennes parti har försökt att vara så konstruktivt som möjligt. Och att man lagt tyngdpunkten på förslag kring små- och medelstora företag samt vården och omsorgen.

Men det betyder inte att man lagt ned oppositionsrollen, poängterar hon.

– Det står inte i motsats till att vara pådrivande och påpeka där saker saknas och det finns otydligheter.

Ebba Busch (KD) menar att det är mycket samtal men få konkreta förslag från statsminister Stefan Löfven.

Peka med hela handen

Att regeringen lutar sig emot sina expertmyndigheter i krisen tycker Ebba Busch är rätt.

Men hon hade gärna sett att man också pekat med hela handen.

– Ta frågan om inköp av skyddsutrustning för äldreomsorgen som exempel. Där sa man att 290 kommuner hade ansvaret för inköpen. Små kommuner som Laxå och andra skulle konkurrera med USA på en global marknad, i ett läge där det råder brist i hela världen.

– Att regeringen hade vågat leda tydligare från nationell nivå hade inte stått i motsättning till Sveriges strategi.

När det visade sig att kommunerna hade svårt att få fram nödvändig utrustning gav regeringen uppdraget till Socialstyrelsen att bistå och kunna omfördela resurser mellan regionerna.

”Sverige har svikit”

Ebba Busch är bekymrad över Sveriges dödstal till följd av pandemin – drygt 3 800 personer på onsdagen.

KD-ledaren har tidigare fått kritik för att ha sagt att Socialdemokraterna historiskt har svikit de äldsta – trots att det är hennes parti som styr över äldreomsorgen i Stockholm, där en stor del av dödsfallen skett.

Nu säger hon att Sverige svikit.

– Det är uppenbart att Sverige har svikit landets äldre. Det har både statsministern och Folkhälsomyndigheten konstaterat. Jag tror att vi kommer att få en stor diskusson kring det faktum att äldreomsorgen var så otroligt illa rustad innan den här krisen.

Hade en annan strategi kunnat ha betydelse?

– Det korta svaret är ja. Men hade vi kunnat skydda dem helt eller garantera att smittan inte hade kommit in på boendena? Sådana garantier vågar jag inte ge.

Du svarar ja, vad är det i så fall man borde ha gjort?

– Stockholms stad valde till exempel, tolv dagar innan Folkhälsomyndigheten kom med sin rekommendation, att införa besöksförbud på vård- och omsorgsboenden. Det hade kanske hjälpt om den sortens rekommendation hade kommit tidigare.

Men det är ju Stockholm som har drabbats hårdast?

– Ja, men så har det sett ut överallt. Där smittan först har kommit in, där har man också haft den tyngsta smittspridningen och stortstäderna har haft större utmaningar, av förklarliga skäl eftersom människor rör sig mycket tätare där.

Indikation på misslyckande

Ebba Busch är även kritisk till att den svenska strategin gjort att andra länder ser Sverige som ett land utan kontroll på sin smittspridning.

– Jag är oroad över att vi nu har svart på vitt på att andra länder överväger att införa särskilda reserestriktioner gentemot Sverige, när möjligheten finns att öppna upp. Både nordiska länder och andra runt om i Europa. Det i sig är en indikation på någon form av misslyckande, säger hon.

– Det bekymrar mig och det är något vi verkligen måste ta på allvar i den fortsatta hanteringen.

KD-ledaren framhåller att hon krävt insyn i strategin hela våren.

Svaret från Löfven har varit att en coronakommission ska utvärdera arbetet, men först när krisen är över.

Strategin framåt ska man dock diskutera inom kort.

– Vi ska titta på olika scenarion. Till exempel, var hamnar vi om vi behöver hålla den här nivån av slutenhet lång tid? Eller vad står först på tur när det blir möjligt att göra lättnader?

Statsminister Stefan Löfven.

Respit för vårdpersonal

Enligt Busch har KD även fokuserat på vårdpersonalens förutsättningar i samtalen med statsministern.

Hon poängterar att många nu är slutkörda.

– De måste få en möjlighet att återhämta sig så de inte brakar in i väggen och blir långtidssjukskrivna.

KD vill därför att staten ska agera för att locka tillbaka vårdutbildade från andra jobb i sommar, genom ersättning till både arbetsgivare och inhoppande personal. Ännu så länge har man inte fått gehör för förslaget.

Skilsmässa

Pandemin har förändrat vardagen för många, så också för Ebba Busch.

Hon jobbar mycket hemifrån och sköter en stor del av sina möten via telefon och videosamtal.

Även privat är hennes situation förändrad, hon och tidigare maken Niklas Thor har skilt sig och hon heter nu enbart Busch.

– Det känns bra, jag har hetat Busch ganska länge. Det är en totalt okänslig fråga för mig. Våra barn heter fortsatt Busch Thor och kommer så göra, säger hon.

Hur detta har förändrat hennes vardag vill hon dock inte gå in på.

– I det här läget, där det är väldigt många svenskar som sett stora omställningar, så känner jag att det vore fel av mig att gnälla över de omställningar som jag gjort.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen