M öppnar för att göra upp med SD om kärnkraft

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

VÄSTERÅS. Moderaterna vill bygga nya kärnkraftverk – och öppnar för att få igenom förslaget med hjälp av SD, L och KD.

Partiet vill också att staten satsar på kärnkraftsforskning samt göra det tillåtet att bryta uran i Sverige igen.

– Regeringen lägger en miljard på att subventionera solceller, det vill vi fasa ut, säger Lars Hjälmered.

Kärnkraften utgör en väsentlig del i Moderaternas klimatpolitik. När fossila bränslen ska minska krävs mer el, därför måste staten verka för att behålla kärnkraften, och på sikt bygga nya, anser partiet.

På partistämman i Västerås beslutade Moderaterna att Sverige ska satsa stort på forskning av kärnkraft och att staten ska gynna utvecklingen av fjärde generationens kärnkraft. Det beslutades också om att tillåta uranbrytning i Sverige igen.

I dag finns en energiöverenskommelse mellan regeringen, M, C och KD. Enligt överenskommelsen får kärnkraft vara kvar, det får också byggas nya reaktorer på befintliga platser.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Jimmie Åkesson (SD).

Hotar att överge överenskommelsen

Men Moderaterna vill gå längre – annars hotar de med att överge överenskommelsen.

– Vi behöver använda kärnkraft över överskådlig tid i Sverige. Det är rimligt att investera i ny kärnkraft och satsa på forskning, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk & energipolitisk talesperson.

I dag vill energiföretag inte satsa på kärnkraft eftersom det anses vara för dyrt.

– Så är det. Därför måste vi vara tydliga med den politiska inriktningen. I dag tolkar många myndigheter det som att vi inte ska ha kärnkraft efter 2040, det måste vi formulera om, säger Lars Hjälmered.

Kommer söka stöd hos SD

Om M inte får igenom sitt krav om en uppdaterad energiöverenskommelse som garanterar kärnkraftens framtid kommer partiet samtala med andra partier.

– Vi kommer söka stöd från alla partier i riksdagen. KD, L och SD är de partier som tycker i stort som oss, säger Lars Hjälmered.

M vill att staten gynnar stabila elsystem som levererar el oavsett väder och årstid, vilket man räknar kärnkraft till. Men det innebär inte att kärnkraften ska bli statligt subventionerad, säger Lars Hjälmered. Staten ska dock investera mer pengar i forskning om kärnkraft.

Vill ni fasa ut subventioner av förnybara energisystem?

– Man ska akta sig för subventioner. Regeringen lägger en miljard i år på att subventionera solceller, det vill vi fasa ut. Jag är för solceller men det är förskräckligt mycket pengar.

Publicerad:

LÄS VIDARE