C vill miljardsatsa på nyanlända: Ett intensivt integrationsår

Uppdaterad 2018-07-05 | Publicerad 2018-07-04

Centerpartiet föreslår i dag ett ”integrationsår” för nyanlända.

Satsningen är på 2,6 miljarder och syftar till att med intensiva satsningar få in invandrare på arbetsmarknaden.

– 100 000 nyanlända ska komma i arbete under kommande mandatperiod, säger Annie Lööf på en pressträff i dag.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterar i dag en satsning på 2,6 miljarder under kommande mandatperiod för att få nyanlända i arbete.

– 50 000 nyanlända som är särskilt motiverade ska få genomföra ett intensivt integrationsår, säger Annie Lööf.

Förslaget innehåller satsningar på intensiv yrkessvenska, intensiv praktik inom bristyrken, obligatorisk samhällsorientering, mentorskapprogram, kunskapscertifikat.

– Vi vill inrätta särskilda praktikprogram inom bristyrken. Det är företagen tillsammans med kommunerna som ska identifiera vilka bristyrken som finns. Vi lägger 900 miljoner under kommande mandatperiod på just intensivpraktik, säger Annie Lööf.

De nyanlända ska också få en mentor, för att kunna förstå arbetsmarknaden och kunna etablera sig snabbare. Mentorskapsprogrammet beräknas kosta 100 miljoner under kommande mandatperiod.

– För att finansiera det här integrationsåret ska de nyanlända erbjudas ett etableringslån, som ett CSN-lån – med en del bidrag och en del lån, säger Annie Lööf.

C-ledaren säger att hennes parti kommer att driva på för integrationsåret inom Alliansen för att få det genomfört under nästa mandatperiod om man vinner valet.

ANNONS