Löfven prickas av KU: ”Statsministern bär det yttersta ansvaret”

Publicerad 2018-06-07

Statsminister Stefan Löfven samt ex-ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson prickas av KU för Transportstyrelseskandalen.

Men också den dåvarande Reinfeldt-regeringens Anna-Karin Hatt (C) klandras.

– Statsminister Stefan Löfven bär det yttersta ansvaret för att rutinerna inte har fungerat, säger Andreas Norlén, KU:s ordförande (M).

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Per-Ingvar Johnsson (C), ordförande Andreas Norlén (M) och Björn von Sydow (S) om dagens prickning i KU.

Redan i morse kunde Aftonbladet avslöja att både Stefan Löfvens och Fredrik Reinfeldts regeringar får kritik av Konstitutionsutskottet, KU, med anledning av Transportstyrelsens outsourcing av it-driften utomlands. Affären är ett av totalt 33 ärenden som legat på KU:s bord under våren.

Precis som Aftonbladet kunde berätta är det statsminister Stefan Löfven (S) samt ex-ministrarna Anna Johansson, tidigare infrastrukturminister med huvudansvar för Transportstyrelsen, och Anders Ygeman, tidigare inrikesminister, som prickas. Liksom Anna-Karin Hatt, tidigare it-minister (C) i Fredrik Reinfeldts regering.

Informationen fungerade inte

Stefan Löfven får kritik för att han, som statsminister, har haft det övergripande ansvaret för regeringens arbete och brister i rutiner.

– Statsminister Stefan Löfven bär det yttersta ansvaret för att det finns rutiner för regeringsarbetet och för att de följs och fungerar. Här kan vi konstatera att rutinerna har brustit och att statsministern bär ansvar för att det inte har fungerat. Det är ett ansvar som man som regeringschef aldrig kan undgå. Det måste han ta på sig, säger Andreas Norlén.

Anna Johansson kritiseras av KU för att informationen inte fungerat mellan henne och hennes statssekreterare. Och inte heller mellan henne och justitiedepartementet och statsrådsberedningen.

– Det är enligt utskottet uppseendeväckande att en fråga av detta slag inte har tagits upp mellan henne och hennes dåvarande statssekreterare, ansvaret för den bristfälliga relationen dem emellan åvilar Anna Johansson, säger KU:s ordförande.

Ygeman reagerade för sent

Anders Ygeman klandras i sin tur för att han, trots att han informerades tidigt, inte överfört det han visste till Stefan Löfvens kansli, Statsrådsberedningen. För detta får även hans dåvarande statssekreterare Ann Linde, nu handelsminister, skuld.

– Utskottet ser det som självklart att Anders Ygeman direkt borde ha tagit upp detta med statsministern och andra berörda statsråd, säger Norlén.

Som Aftonbladet kunde avslöja tidigare i dag klarar sig dock försvarsminister Peter Hultqvist (S) undan klander för Transportstyrelsen. Han anses ha agerat rimligt i rådande situation.

Han ”frias” därmed, trots att Moderaterna förra året riktade misstroende mot försvarsministern:

– Utifrån formella utgångspunkter så finns det inte grund för att kritisera försvarsministern. Däremot gör vi iakttagelsen om att hade försvarsministern inte följt den så kallade ansvarsprincipen så strikt så hade statsministern kunnat få veta skandalen innebörd tidigare. Sedan är det viktigt att komma ihåg att KU:s granskning och misstroendeomröstning har ingen koppling, det är två olika verktyg som riksdagen använder, säger Norlén (M).

Hatt kritiseras

Även Fredrik Reinfeldts regering får kritik av KU, bland annat handlar det om att man inte tagit Riksrevisionens varningar om bristande säkerhet i statens myndigheter på allvar.

För att ha lämnat bristfälliga uppgifter till KU, klandras Anna-Karin Hatt, tidigare it-minister (C). Centerpartiet har reserverat sig mot beslutet.

Wallström får kritik

Även Margot Wallström (S) klandras av KU, detta dock på grund av UD:s hantering av dokument och bristande öppenhet.

KU:s ordförande Andreas Norlén inledde pressträffen med att slå fast att utskottet har lyckats lägga partipolitiken åt sidan i sitt arbete och komma fram till ett i princip enigt beslut, enbart Centerpartiet har reserverat sig.

Även Björn von Sydow, vice ordförande (S) var nöjd med arbetet.

– Det är ett gott betyg till svensk parlamentarism att KU ännu en gång kan lämna ett nästan enigt betänkande, säger han.

von Sydow menar att regeringen styr riket i en orolig tid, och att det därför är viktigt att KU under denna mandatperiod har hunnit lägga en solid praxis som gör att statsråd och deras medarbetare framöver enklare ska kunna agera korrekt.

Vad ska göras bättre?

– Man ska ha en väldigt säkerhetsställd kontakt md sin statssekreterare åt båda hållen och man ska vara väldigt noga med att tala om i sin ledningsgrupp vem som har sagt vad, säger von Sydow.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Kommentarer om KU:s beslut:

Anna Johansson, ex-infrastrukturminister (S) som klandras av KU:

– KU bekräftar den bild av händelseförloppet som jag och andra redogjorde för redan förra sommaren samt att den bristande informationsöverföringen inom och mellan departement som bland andra jag hade det yttersta ansvaret för och också får kritik för, inte i sak påverkat vare sig hanteringen eller utfallet.

Hon menar att det är viktigt att nu säkerställa att ingenting liknande kan inträffa igen.

– För mig personligen känns det bra att min bild bekräftas och att jag i och med dagens besked kan lägga den här historien bakom mig och titta framåt, säger Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Hans Hoff, riksdagsledamot (S) som KU-anmälde dåvarande Alliansregeringen efter att it-skandalen hade uppdagats.

Nu kritiserar KU otydligt ansvarsfördelning inom Alliansregeringen samt förra it-ministern Anna-Karin Hatt (C) för bristfälliga uppgifter till utskottet.

– Vi kan konstatera att jag hade rätt när jag anmälde Fredrik Reinfeldts regering till KU. Bristerna i dåvarande regeringens hantering av it-säkerheten visade sig vara mycket allvarligare än jag trodde, säger Hoff.