Skulle lägga fram kritik mot Jomshof – fick lämna jobbet

Kritiken mot SD:s partisekreterare fortsätter

Uppdaterad 2020-01-15 | Publicerad 2020-01-14

Sverigedemokraterna anställde en konflikthanterare för att identifiera problem i partiet.

Men när hon kom tillbaka med tung kritik mot Richard Jomshof fick hon lämna jobbet, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det finns en intern upprorsstämning mot Richard i partiet, säger en källa med insyn.

Sverigedemokraterna anställde i slutet av förra sommaren en konflikthanterare. Personen skulle ha kontakt med partidistrikten ute i landet och identifiera problem i organisationen.

Den 3 december skickade SD ut ett mejl om att konflikthanteraren med omedelbar verkan fått lämna sitt jobb, trots att hon hade flera månader kvar på sin provanställning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet riktade den numera sparkade konflikthanteraren kritik mot Richard Jomshof, SD:s partisekreterare.

”Hon är arbetsbefriad under uppsägningstiden och har redan lämnat in telefon, dator med mera och är därmed ej kontaktbar”, skrev partiet i det interna mejlet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var konflikthanteraren i färd med att presentera kritik mot partisekreterare Richard Jomshof. Kritiken hade framkommit i samtal med distriktsordföranden ute i landet.

– Det var väldigt många som framförde kritik. Konflikthanteraren såg problem i organisationen och att Richards roll var ett problem, säger en källa.

”Jomshof kokade av ilska”

Enligt uppgifter till Aftonbladet visste Richard Jomshof vad konflikthanterarens rapport skulle innehålla. Han krävde att få veta vem som sagt vad och blev mycket upprörd när han inte fick ta del av den informationen.

En uppgiftslämnare beskriver det som att han ”kokade av ilska”.

Det interna mejlet med information om att konflikthanteraren fått sluta. Aftonbladet har tagit bort konflikthanterarens namn.

Aftonbladet har varit i kontakt med konflikthanteraren, som med hänsyn till tystnadsplikt inte vill uttala sig. Hon säger dock att hon blev förvånad att hon så omgående fick sluta, trots att hon hade två månader kvar på sin provanställning.

Bilden av att det finns en inre kritik mot Richard Jomshof bekräftas av flera som Aftonbladet varit i kontakt med.

Ordförande stängdes av

Den handlar bland annat om att Jomshof tar parti i lokala konflikter som han inte har full insyn i.

– Richard spelar ut kollegor mot varandra, pratar illa om anställda till andra anställda och lokalpolitiker, säger en källa.

När Simon Alm, ordförande i SD Uppsala, stängdes av briserade kritiken mot Jomshof. Alm var också sammankallande för distriktsordförande ute i landet, och flera antyder att en konflikt mellan Jomshof och Alm var det egentliga skälet till att han blev avstängd.

”Despotiskt uppträdande”

Kritikerna anser att Jomshof plockar bort personer han anser utgör ett hot mot honom själv.

– Det ligger en känsla nära till hands om att vem som helst, när som helst, numera kan avstängas, skrev Uppsalapolitikern David Perez (SD) i en intern SD-grupp.

Gunnar Parnell, tidigare SD:s gruppledare i Knivsta.

Gunnar Parnell, tidigare gruppledare i Knivsta men som numera är avstängd på oklara grunder, delar den uppfattningen. Enligt honom plockar Jomshof bort de som utgör ett hot, och ersätter dem med lojala personer.

– Richard Jomshof vill ha bort mig för att bygga upp sin maktstruktur. Han är ökänd för sin arroganta stil och despotiska uppträdande. Det är inte bra för partiet, speciellt inte nu när vi har medvind, säger Parnell.

Jomshof slår tillbaka

Richard Jomshof skriver i ett mejl till Aftonbladet att partiledningen inte har något att göra med beslutet att avsluta konflikthanterarens tjänst:

”Vidare är kritiken som du hänvisar till felaktig och obefogad. Jag arbetar på uppdrag av partistyrelsen och min partiledare. Allt sker i samråd med dem. När vi utesluter någon sker det på goda grunder.”

Lina Boy, administrativ riksombudsmannachef på SD som skickade ut mejlet om att konflikthanteraren slutar, förnekar att det har att göra med kritiken mot Jomshof.

Framfördes det kritik mot Jomshof i rapporten?

– Vi diskuterar alltid förbättringsåtgärder med alla anställda, kritik skulle jag inte kalla det på det sättet.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln