Dan Eliasson avgår som rikspolischef – går till MSB

Uppdaterad 2018-02-01 | Publicerad 2018-01-31

Rikspolischef Dan Eliasson avgår.

I stället har han utsetts till generaldirektör på MSB.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet, säger han.

Dan Eliasson avgår som rikspolischef.

Han gör sin sista dag den 15 februari.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson på polisens hemsida.

Den kritiserade rikspolischefen avgår.

Den kritiserade rikspolischefen kommer i stället att gå över till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. En tjänst han tillträder den 5 mars.

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Startade med omorganisation

Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef den 1 januari i 2015 precis inför den gigantiska omorganisationen av Polisen.

Då inleddes omvandlingen av 21 länspolismyndigheter till en enda myndighet.

– Det är ett oemotståndligt uppdrag, sa han vid det tillfället.

Eliasson var då sedan sedan 2011 generaldirektör för Försäkringskassan och hade dessförinnan varit chef för Migrationsverket och jobbat i regeringskansliet som statssekreterare.

Grundtanken med omorganisationen var att Polisen skulle komma närmare medborgarna.

Kris inom Polisen

Men som bland annat Aftonbladets granskningar visat var det inte helt enkelt att omsätta i praktiken. Missnöjet inom polisen bredde ut sig, utredningsresultaten sjönk kraftigt, och det talades om en kris inom polisen.

Kritik riktades också mot Dan Eliasson.

Alla Allianspartier och Sverigedemokraterna har krävt att Eliasson ska sparkas.

I januari 2017 blev han kallad till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) som ville ha en förklaring till hur utvecklingen skulle vända.

Elisason lovade att det skulle vända 2017 och för några veckor sedan kunde han visa statistik som visade att det också skett en vändning, totalt sett. Men fortfarande rasade resultaten när det gällde exempelvis våldsbrott.

”Klokt beslut”

– Det var ett klokt - och nödvändigt beslut av regeringen, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i en kommentar till Polis-Tidningen.

Hon säger även:

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svenska polisen på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Att vara rikspolischef är ett enormt svårt jobb. De senaste åren har varit en extra tuffa och stormig tid. Jag önskar honom allt gott på sitt nya uppdrag.

Ny chef utsedd

Regeringen har redan utsett en ny rikspolischef, uppgav justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, på en presskonferens.

– Vem det blir meddelas i morgon.

Morgan Johansson förklarade att det nu behövs ny kompetens för att ta Polisen vidare.

Vilka är de största frågorna för Polisen nu framöver?

– Den organiserade kriminaliteten, knäcka den - rycka upp den med rötterna, det är sexualbrotten, utredningarna måste bli bättre och som tredje punkt: de internationella stöldligorna som måste motarbetas på ett effektivare sätt än man gjort tidigare.

SD kräver rikspolischefens
avgång