Ändrad FRA-lag nu ute på remiss

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-22

Kritikerna nöjda med 15 nya tillägg och ändringar

Allianspartiernas kompromiss om FRA-lagen har nu blivit lagtext. På måndagen gick den ut på remiss till myndigheter. Den 27 februari ska svaren vara hos regeringen.

Efter sommarens våldsamma kritikstorm mot den lag som riksdagen antog i juni enades allianspartierna den 25 september om 15 nya tillägg och förändringar i lagen om Försvarets radioanstalts, FRA:s, signalspaning i kabel.

Därmed fick regeringen också med sig de argaste kritikerna inom folkpartiet och centerpartiet. Flera av dem hade hotat med att annars rösta med oppositionen och riva upp FRA-lagen, eftersom de ansåg att den är ett alltför stort hot mot den personliga integriteten.

”Okey förslag”

I stort sett allt i de 15 punkterna har nu antagit lagtextens form och i vinter räknar regeringen med att låta förslaget gå på remiss till lagrådet innan en proposition senare lämnas till riksdagen.

När förändringarna sedan träder i kraft i höst ersätter texten den lag som antogs i juni och som gäller från årsskiftet.

Folkpartisten Birgitta Ohlsson, som hela tiden varit en av de hårdaste kritikerna av FRA-lagen, är nöjd med hur överenskommelsen nu förverkligats av regeringen.

– Man kan konstatera att regeringen varit lojal mot överenskommelsen. Och ska man ha en FRA-lag är det här ett helt okey förslag, säger Ohlsson till TT.

Ny myndighet

Bland de ändringar som de borgerliga opponenterna fick igenom finns bland annat bestämmelsen att det inrättas en Försvarsunderrättelsedomstol som ska pröva ansökningarna om att få bedriva signalspaning. Därför innehåller regeringens remiss förutom ändringarna i FRA-lagen också ett förslag till en särskild lag om domstolen.

Redan vid årsskiftet träder dock den ursprungliga FRA-lagen i kraft. I väntan på att allianspartiernas kompromiss blir lag finns från den 1 januari Signalspaningsnämnden, en temporär myndighet.

Först hösten 2009 får FRA fullständig tillgång till all kabeltrafik. Då ska nätoperatörerna vid särskilda så kallade samverkanspunkter leverera den trafik FRA ska avlyssna.

TT