Stefan Löfven

Stefan Löfven presenterar nya ministrar i dag

Källor: De blir nya ministrar

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Pompa, ståt – och nya ministrar.

I dag öppnar riksdagen efter sommarlovet och Stefan Löfven väntas presentera nya statsråd och möblera om i regeringen.

Enligt källor blir TCO:s ordförande Eva Nordmark ny arbetsmarknadsminister efter avgående Ylva Johansson.

När riksmötet i dag inleds handlar mycket om vilka nya statsråd som ska in i regeringen. I går rapporterade SVT om att Ann Linde, i dag utrikeshandelsminister, blir ny utrikesminister efter Margot Wallström. Även Aftonbladet har fått samma uppgifter.

Linde blev snabbt ett av de mest tippade namnen eftersom hon känner UD inifrån och har ett väl omvittnat internationellt nätverk.

Källor till Aftonbladet menar att Stefan Löfven kommer att överraska i fråga om vem som blir Lindes ersättare som utrikeshandelsminister. Han sägs ta in en kvinna utan partipolitisk bakgrund och väntas dessutom stuva om i portföljen, där även EU-minister Hans Dahlgrens roll förändras något. Uppgifterna är dock inte bekräftade.

Men även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska ersättas, då hon är föreslagen att bli ny svensk EU-kommissionär. Enligt vad Aftonbladet erfar handlar det om TCO:s ordförande Eva Nordmark, något som Expressen var först med att berätta om.

Tidigare riksdagsledamot

Nordmark har en bakgrund som riksdagsledamot för Socialdemokraterna men har varit fackordförande sedan 2011. Hon har förekommit i spekulationerna som tänkbar minister under lång tid.

Efter det högtidliga öppnandet ska statsminister Löfven läsa upp sin regeringsförklaring, där han även presenterar de nya ministrarna.

Klockan 11 inleds dagen med upprop av riksdagens 349 ledamöter. Två politiska vildar finns utöver ledamöterna i de olika partigrupperna. Det är Emma Carlsson Löfdahl, före detta Liberalerna, och Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet.

Därefter börjar de inbjudna gästerna strömma in till riksdagen, sist in brukar kungafamiljen vara.

Klädkod för dagen är ”kavaj”. Det vill säga kostym, skjorta och slips eller fluga eller klänning, kjol eller fina byxor.

Eva Nordmark.

Löfven pekar ut riktningen

Efter att kung Carl Gustaf formellt förklarat riksdagen för öppen är det dags för statsminister Stefan Löfven (S) att läsa upp regeringsförklaringen och peka ut riktningen för det politiska året.

Det mesta är redan känt genom prioriteringarna i 73-punktsprogrammet som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit med Centerpartiet och Liberalerna.

Frågetecken

Frågetecken finns också kring Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, som är hemma på grund av dödsfall i familjen.

Dagen kommer också att bjuda på underhållning i kammaren av hovsångerskan Anna Larsson och det ska även hållas ett stort mingel med prominenta gäster. Öppnandet avrundas med en konsert i kväll. Bland de musikstycken som ska framföras under dagen ryktas musik ur serien Game of thrones finnas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nya goda vanor i höst med Middagsfrid matkassar – just nu till kampanjpris.

Middagsfrid

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Stefan Löfven

LÄS VIDARE

Riksdagen öppnar efter sommarlovet

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Januariavtalet (JA)

Ann Linde

Socialdemokraterna

Riksdagen

Eva Nordmark