Stefan Löfven presenterar nya ministrar i dag

Källor: De blir nya ministrar

Uppdaterad 2019-09-11 | Publicerad 2019-09-10

Pompa, ståt – och nya ministrar.

I dag öppnar riksdagen efter sommarlovet och Stefan Löfven väntas presentera nya statsråd och möblera om i regeringen.

Enligt källor blir TCO:s ordförande Eva Nordmark ny arbetsmarknadsminister efter avgående Ylva Johansson.

När riksmötet i dag inleds handlar mycket om vilka nya statsråd som ska in i regeringen. I går rapporterade SVT om att Ann Linde, i dag utrikeshandelsminister, blir ny utrikesminister efter Margot Wallström. Även Aftonbladet har fått samma uppgifter.

Linde blev snabbt ett av de mest tippade namnen eftersom hon känner UD inifrån och har ett väl omvittnat internationellt nätverk.

Källor till Aftonbladet menar att Stefan Löfven kommer att överraska i fråga om vem som blir Lindes ersättare som utrikeshandelsminister. Han sägs ta in en kvinna utan partipolitisk bakgrund och väntas dessutom stuva om i portföljen, där även EU-minister Hans Dahlgrens roll förändras något. Uppgifterna är dock inte bekräftade.

Men även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska ersättas, då hon är föreslagen att bli ny svensk EU-kommissionär. Enligt vad Aftonbladet erfar handlar det om TCO:s ordförande Eva Nordmark, något som Expressen var först med att berätta om.

Tidigare riksdagsledamot

Nordmark har en bakgrund som riksdagsledamot för Socialdemokraterna men har varit fackordförande sedan 2011. Hon har förekommit i spekulationerna som tänkbar minister under lång tid.

Efter det högtidliga öppnandet ska statsminister Löfven läsa upp sin regeringsförklaring, där han även presenterar de nya ministrarna.

Klockan 11 inleds dagen med upprop av riksdagens 349 ledamöter. Två politiska vildar finns utöver ledamöterna i de olika partigrupperna. Det är Emma Carlsson Löfdahl, före detta Liberalerna, och Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet.

Därefter börjar de inbjudna gästerna strömma in till riksdagen, sist in brukar kungafamiljen vara.

Klädkod för dagen är ”kavaj”. Det vill säga kostym, skjorta och slips eller fluga eller klänning, kjol eller fina byxor.

Eva Nordmark.

Löfven pekar ut riktningen

Efter att kung Carl Gustaf formellt förklarat riksdagen för öppen är det dags för statsminister Stefan Löfven (S) att läsa upp regeringsförklaringen och peka ut riktningen för det politiska året.

Det mesta är redan känt genom prioriteringarna i 73-punktsprogrammet som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slutit med Centerpartiet och Liberalerna.

Frågetecken

Frågetecken finns också kring Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, som är hemma på grund av dödsfall i familjen.

Dagen kommer också att bjuda på underhållning i kammaren av hovsångerskan Anna Larsson och det ska även hållas ett stort mingel med prominenta gäster. Öppnandet avrundas med en konsert i kväll. Bland de musikstycken som ska framföras under dagen ryktas musik ur serien Game of thrones finnas.

  • Michael Toll
    10 sept 2019

    Vi tackar för nu och avslutar chatten för den här gången! 

  • 10 sept 2019

    Blev Osby (nordöstra Skåne) tilldelad servicekontor?

    Anders Ohlsson

    Nej. Torsby (och Storuman, Åsele och Vansbro) 

    Michael Toll
  • 10 sept 2019

    Så klart att alla som kan jobba ska ha ett jobb, säjer herr Löve'n. MEN, Vilket stöd har övriga rätt till? Sjukpenning verkar besvärligt att få rätt till, för att inte tala om Sjukersättning! Försäkringskassan verkar ha kunskaper att överträffa läkare!?

    Lisemarie
  • Michael Toll
    10 sept 2019

    Fråga till Stefan Löfven om de fyra nya servicekontoren (som ska öppna i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele) 

    – Staten måste vara närvarande runt om i landet. Vi ska vara nära medborgarna. 

  • Michael Toll
    10 sept 2019

    Fråga till Ann Linde om nedrustning av kärnvapen. 

    – Vi har ett nedrustningspaket och kommer satsa på nedrustningscenter. Frågorna har inte blivit mindre viktiga bara för att vi inte har skrivit på konventionen som de såg ut.