Pensionärer trotsar påbuden om att stanna hemma – regeringen i möte

Publicerad 2020-03-23

Många 70-plussare tänker trotsa påbuden om att stanna hemma, visar Aftonbladet/Demoskop.

Nu tar regeringen åldringarna i örat – med hjälp av pensionärsorganisationerna.

– Det är oerhört viktigt att vi alla individer gör vår plikt och lyder myndigheternas råd, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Dag efter dag har Folkhälsomyndigheten och regeringen nött in budskapet om att den som är 70 år och äldre ska begränsa sina sociala kontakter för att minska spridningen av coronasmittan.

Inte gå och handla, till exempel.

Men enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop är det många av landets pensionärer som inte har för avsikt att göra som det önskas.

Bland de äldsta, personer över 75 år, kommer bara drygt en av fem helt undvika livsmedelsaffärer de närmaste veckorna.

”Vi hjälps åt”

Regeringen ser allvarligt på detta.

När Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin (MP) på måndagen mötte Pensionärernas riksorganisation, PRO, SPF Seniorerna och Svenska kommunalpensionärernas förbund, SKPF, i ett videomöte togs Aftonbladets undersökning upp.

Statsministern inskärpte vikten av att även äldre gör som det förväntas.

– Både för den egna hälsan men också för att kunna avlasta vården. Vi hjälps åt, oavsett om man är över 70 eller under 70.

Statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin har möte med PRO om vikten att äldre följer direktiven under coronapandemin.

Företrädarna för organisationerna, som har ungefär en miljon av landets 2,3 miljoner pensionärer som medlemmar, höll med.

De menade samtidigt att samhället måste bli tydligare med varför det är så viktigt.

– Vi 40-talister är ju ganska kaxiga, slog en av företrädarna fast.

Det framfördes också att många gamla är oroliga för om de kan få den vård de behöver och över att bli väldigt ensamma i den situation som nu råder.

Belastar sjukvården

Isabella Lövin slår fast att det är viktigt att alla, unga som gamla, förstår varför restriktionerna införts.

– Det handlar om att sjukvården inte ska bli överlastad, att det ska finnas en tillgång till sjukvård även för dem som har andra sjukdomar, säger hon.

Löfven inflikar att han förstår att det kan vara jobbigt för äldre att dra ned på sociala kontakter.

– Många känner sig pigga och vill vara aktiva. Då är det viktigt att vi hör det och hör vad organisationerna kan göra för sina medlemmar och vad vi kan göra för att underlätta för dem att göra det, säger han.

Enligt Löfven handlar det om att hitta nya sätt att umgås. Att ringa, träffas genom facetime-samtal och hålla videosammankomster till exempel.

Handlar om solidaritet

I slutändan kokar allt ned till att visa solidaritet, menar Isabella Lövin.

– Det handlar inte bara om huruvida man som äldre själv känner sig frisk och stark. Det handlar även om att inte utsätta samhället för den risk det innebär om man tar en sjukhusplats och behöver intensivvård för covid-19, säger hon.

Efteråt var Löfven och Lövin nöjda med samtalet med pensionärsorganisationerna.

Det fanns en samstämmig uppfattning om att det är viktigt att myndigheternas råd efterlevs.

– Organisationerna gör fantastiska insatser mot sina medlemmar men också mot dem som inte är deras medlemmar. Där vill de också hjälpa till. Här finns en stark solidaritet. När Sverige kan visa upp sitt civilsamhälle på det här sättet, då vet jag att vi är jättestarka, säger Löfven.

PODD Så kan virus spridas från djur till människa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen