Benjamin Dousa slutar som Muf-ordförande

Publicerad 2020-05-11

Han har pekats ut som en framtida Moderatledare.

Nu meddelar Muf-ordförande Benjamin Dousa att han lämnar politiken.

– I politiken finns det alltid personer som är intresserade av att lägga krokben, det ska bli skönt att slippa det, säger han.

Benjamin Dousa slutar som Muf-ordförande och lämnar politiken.

Benjamin Dousa har varit Muf-ordförande sedan 2016 och har beskrivits som ett politiskt stjärnskott.

Han hörs ofta i debatten och sägs ha ett stort inflytande över Moderaternas politik.

Nu har Dousa bestämt sig för att sluta. Han ställer inte upp till omval på stämman i höst och han kommer lämna sina lokalpolitiska uppdrag för M.

– Många politiker har aldrig haft ett vanligt jobb, det är ett stort problem. Jag har lovat mig själv att jag aldrig ska hamna där, säger han.

Öppna upp mot SD

Dousa var 23 år när han valdes och har under ordförandetiden fört Muf längre högerut på den politiska kartan. Han har stått för en hårdare invandrings- och integrationspolitik och han ansåg tidigt att M skulle öppna upp mot SD.

Samtidigt har han gått motströms i klassiskt borgerliga frågor. Han har upprepade gånger kritiserat dagens friskolesystem där koncerner kan plocka ut stora vinster samtidigt som kvaliteten i skolan sjunker.

– Jag hoppas att jag har förändrat bilden av moderata ungdomsförbundet som ett förbund för överklassens barn. Om en son till en städfamilj kan bli förbundsordförande för Muf är vad som helst möjligt i Sverige.

Läste bara bilderböcker med pratande morötter

Dousa är uppvuxen i Stockholmsförorten Husby. I tredje klass bytte han skola till en i Stockholms innerstad. Hans mamma tyckte att han pratade för dålig svenska, trots att han är född i Sverige.

På nya skolan insåg han hur långt efter han låg i språket.

– Jag läste bilderböcker där det var morötter som pratade med varandra. Jag såg några tjejer som läste Harry Potter och tänkte ”lyckas jag bara lära mig svenska så bra att jag kan läsa de böckerna så kommer jag lyckas i livet”.

Dousa vill inte avslöja vad han ska göra efter politiken, mer än att det är inom hans utbildningsområde. Han har en examen från Handelshögskolan i Stockholm och har tidigare arbetat som ekonom på SEB.

Blivit pragmatisk - och äldre

Har alla möjlighet att göra en resa som du har gjort?

– Definitivt. Här ute i förorten har jag tjatat om att det inte bara kan vara hiphopartister och fotbollsproffs som är förebilder. Få kan bli som Zlatan men den som kämpar kan bli ingenjör, lärare eller jurist.

Vilka politiska frågor har du bytt åsikt om under åren?

– Jag har fått en mer pragmatisk syn på i princip alla politiska frågor. Man behöver inte vara så extremideologisk.

Har du inte bara blivit äldre?

– Det tror jag definitivt kan vara en faktor.

Inga planer på att komma tillbaka

Du nämns ibland som en framtida Moderatledare, är du det?

– Nej, jag har inga planer på någon politisk comeback.

Du lämnar politiken för gott?

– Det är klart att jag alltid kommer att ha en relation till partiet, men i dagsläget finns det inga planer att komma tillbaka. I politiken finns det hela tiden en stor press, hur hårt man än sliter finns det alltid någon som klagar och tycker man har gjort fel.