Kravet på Löfven: Gör deras liv till ett helvete

SSU: Dags att samhället slår tillbaka

Publicerad 2019-09-01

Nu kommer stenhårda krav inifrån på att Stefan Löfven måste göra mer för att få bukt med gängkriminaliteten.

Pengar finns – om delar i Januariavtalet stryks, menar kritikerna.

– Skrota det kostsamma friåret och avskaffad värnskatt ifall pengarna är huvudproblemet, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

Den senaste tidens våldsvåg med skjutningar och sprängdåd har fått både politiker och allmänhet att reagera starkt.

Moderatledaren Ulf Kristersson har befarat att ”Sverige håller på att förlora kriget mot de kriminella”.

Och också statsminister Stefan Löfven (S) har uttryckt avsky.

– Skjutningar på öppna gator är inget som har den minsta plats i vårt land. Ingen kriminell ska tro att ett kvarter eller någon stad är en zon där de kan härja fritt, har han tidigare sagt.

Men trots starka ord från regeringen växer missnöjet inom Socialdemokraterna i frågan.

Gör kriminellas liv till ett helvete

Källor som Aftonbladet talat med menar att det finns kostsamma satsningar i Januariavtalet som slöts mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna som i stället borde användas till att få bukt med våldsdåden. Tydligast är kritiken från S-företrädare i kommuner och landsting.

– Vi har kommuner som går på knä och gängskjutningar på öppen gata. Det är vad vi behöver satsa på, säger en S-källa.

SSU:s ordförande Philip Botström är en av kritikerna. Han menar att regeringen måste ta i med hårdhandskarna i kampen mot gängkriminaliteten som bitit sig fast i städerna.

– Nu är det dags att det starka samhället slår tillbaka på allvar. Vi måste göra livet för de grovt kriminella till ett helvete, säger han.

Botström slår fast att det är dags att visa vem som bestämmer.

– Följ efter de grovt kriminella som är kända av polisen var än de rör sig, förhör varenda person de träffar, gör orosanmälan på varenda unge i deras närhet, granska varenda transaktion de genomför och beslagta allt som saknar laglig finansiering.

Skrota friåret

SSU-basen framhåller samtidigt att kampen mot gängen kommer att kosta – både i form av fler poliser och ekonomiska resurser. De utlovade 10 000 fler poliserna till 2025 räcker inte.

– Regeringen och samarbetspartierna skulle kunna skrota kostsamma friåret och avskaffad värnskatt ifall pengarna är huvudproblemet, säger Botström, och tillägger att det kommer att krävas både ansvarstagande och prestigelöshet från de politiska partierna om kriminaliteten ska knäckas.

Friåret, eller utvecklingsåret som det heter i nuvarande form, och den avskaffade värnskatten för höginkomsttagare är Stefan Löfvens eftergifter till Miljöpartiet respektive Liberalerna i regeringsförhandlingarna som resulterade i Januariavtalet och har beräknats kosta mångmiljardbelopp.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS