Skattesänkning för pensionärer

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen sänker skatten för en miljon pensionärer.

Sänkningen är en del av höstbudgeten, som också innehåller höjd grundnivå för de med garantipension.

– Pensionärsskatten är orättfärdig, de som byggt vår välfärd förtjänar ett tack, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen presenterar i dag ett äldrepaket med budgetsatsningar. Det handlar om sänkt skatt för en miljon pensionärer, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S).

– Har man 20 000 i månaden får man 2 500 i sänkt skatt per år, ungefär 200 i månaden, säger Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen kommer också att höja grundnivån i garantipensionen med 200 kronor per månad samt lägga totalt 950 miljoner på insatser för äldre som riktas till kommunerna. En annan nyhet är att bostadstillägg ska betalas ut för hyror upp till 7 000 kronor i månaden, en höjning från 5 600.

Skattesänkningen är för de som har en pension på över 17 000 i månaden, för de som har en inkomst på under 17 000 har regeringen tidigare sänkt skatten.

”Landets pensionärer ska ha det bra”

Andersson hade gärna velat att hela skatteklyftan mellan pension och arbetsinkomster försvann. Men eftersom ett sjätte jobbskatteavdrag röstades igenom i riksdagen i M/KD-budgeten blev det ytterligare ett antal miljarder som regeringen tänker kompensera för senare.

– Det som presenteras här i dag är varken början eller slutet, vi kommer fortsätta. Landets pensionärer ska ha det bra, säger statsminister Stefan Löfven.

I ett räkneexempel som finansministern visar kommer en änka och före detta undersköterska med inkomstpension och garantipension få 1 500 kronor mer i månaden. En ensamstående före detta byggnadsarbetare med inkomstpension kommer få 1 100 kronor mer i månaden. I exemplen har den före detta undersköterskan en inkomst på 11 013 kronor och en hyra på 7 000 kronor. Byggnadsarbetaren en inkomst på 18 000 kronor och en hyra på 7 000.

Budgeten presenteras nästa vecka

Totalt handar det om sänkta skatter på 4,33 miljarder kronor som föreslås träda i kraft 1 januari 2020. 

Budgetnyheten presenterades under en pressträff regeringen höll i Jönköping, där veckans regeringssammanträde äger rum. Höstbudgeten släpps i sin helhet den 18 september.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE